Kupac na pragu posrnulog giganta

17. april 2018.

Kraljevom se šire glasine ko će biti kupac najvažnije fabrike “Magnohroma”, najviše se “tipuje” da će to biti dosadašnji zakupac, finski “Afarak”, a pronela se i vest da je zbog ove prodaje tajno dolazio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić

Dva dela kraljevačkog „Magnohroma” su u posedu novih vlasnika, ali u Kraljevu posebno interesovanje vlada da se nađe dobro i trajno rešenje za glavni pogon ove fabrike. Nedavna prodaja „Magnohromovih” fabrika za proizvodnju elektrotermičkih proizvoda i fabrike smolom i terom vezanih opeka lepa je vest za Kraljevo. Ali, radost kvari to što kupca i novog vlasnika nije bilo za pogon koji je decenijama bio stožer proizvodnog programa nekadašnjeg giganta – za fabriku vatrostalnih materijala.

Zato je ovde posebno bila zapažena izjava premijerke Ane Brnabić da će u naredne dve nedelje biti nađeno rešenje za „Magnohrom”. Od tada jedna nedelja je već prošla, pa se gradom šire glasine ko će biti kupac i za koje pare. Najviše se „tipuje” da će potencijalni vlasnik biti finska kompanija „Afarak”, koja je sada u zakupu tog pogona i u proteklih godinu dana je obavila nekoliko proizvodnih kampanja sinter magnezita. Ta kompanija je u pomenutom periodu zakupa čak i ulagala novac u mašine i opremu za rudnike. Pronela se čak i vest da je povodom ove prodaje Kraljevo tajno posetio i hrvatski bivši predsednik Stjepan Mesić, što je, naravno, priča iz lokalnih kafana i dokolice. Istina, jedina veza sa Hrvatskom je ta što je većinski vlasnik finskog „Afaraka” Danko Končar, jedan od najbogatijih hrvatskih biznismena, koji poslove uspešno razvija, takoreći, od Rusije do Južne Afrike.

U samom „Magnohromu” se nadaju da će promena vlasništva, ipak biti prodaja to jest kupovina, da neće biti nikakvog partnerstva sa državom, osim što će, shodno zakonskim propisima, rudnici biti u koncesionom statusu. A, da li će, budući da je reč o ponovljenom postupku privatizacije cena biti niža to je, kažu, moguće.

Poslovni kompleks „Magnohromove” fabrike vatrostalnih materijala u Kraljevu, čine rudnici „Šumadija” i „Magnezit” sa pogonima eksploatacije i separacije rude vatrostalnih materijala na više lokacija. Početna cena celokupne opreme te fabrike, eksploatacionih prava na poljima pomenutih rudnika i zemljišta u svojini na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca iznosila je oko 275 miliona dinara.

Dobri poznavaoci prilika, sadašnjeg stanja proizvodnog pogona i tržišta tvrde da bi uz nove gazde i ulaganja proizvodnja, ipak, mogla da bude brzo pokrenuta, da čak u doglednom vremenu ne bi bio nedostižan i najviši nivo fabrikacije sintera, a to je vatrostalna opeka. Ali, čak i kada bi se tako dostigao „zlatni” obim proizvodnje iz 1988. godine, a to je oko 60.000 tona opeke plus sinter sada, budući da je tehnika i tehnologija napredovala, ne bi imalo potrebe za većom zaposlenošću od oko 600 radnika. Znači, nema ni snova od onih pet hiljada radnika koliko ih je bilo u pomenutom periodu.

Podsećanja radi, na licitaciji, obavljenoj 21. marta ove godine u Beogradu, za 98 miliona dinara prodata je pokretna i nepokretna imovina „Magnohromove” fabrike elektrotermičkih proizvoda u Kraljevu. Novi vlasnik je kompanija „Nelt” iz Dobanovaca. A, od tada vlasnik fabrike smolom i terom vezanih opeka je beogradska firma „Malbeks”, koja je taj pogon platila 13,5 miliona dinara.

autor: Miroljub Dugalić

izvor:  “Politika”