«NI JEDNA ŽENA MANJE, NI JEDNA MRTVA VIŠE»

18. maj 2016.

Protest Udruženja Fenomena i Saveta za rodnu ravnopravnost protiv femicida-ubistava kod kojih je glavni motiv mržnja prema ženama

Uz poruke «Reagujmo dok ne bude kasno», «Ustani za žene čiji se glas više ne čuje» i «Nasilje nad ženama je zločin» na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu danas su protestovale predstavnice Udruženja Fenomena i gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost. Protestom, čiji je zahtev da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na žene – žrtve muškog nasilja, one su želele da podsete državu na odgovornost za sprečavanje zločina prema ženama. Slične proteste danas su organizovale i ženske organizacije u Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu i Leskovcu.

“U roku od 72 sata, 16. 17. i 18. maja prošle godine, u Srbiji je ubijeno 7 žena.  Ovi datumi moraju ostati upamćeni kao dani masovnog muškog zločina prema ženama, sećanje na žene koje nisu više među nama i opomena institucijama države da njihovo nepostupanje ili pogrešno postupanje žene plaćaju životima”, poručila je Dragana Veljović iz Udruženja “Fenomena”.

Učesnice protesta traže da Ministarstvo unutrašnjih poslova izvesti javnost o tome na koji način su okončani disciplinski postupci protiv odgovornih u policijskim stanicama Senta i Kanjiža nakon prošlogodišnjeg masovnog ubistva u Martonošu i Oromu, kao i da Republičko javno tužilaštvo izvesti da li je nakon tog slučaja utvrđivana odgovornost postupajuće zamenice tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Senti.

One podsećaju da je od početka ove godine u Srbiji ubijeno najmanje devet žena od strane partnera ili muških članova porodice. Trećina ubistava učinjena je vatrenim oružjem.

“Šest godina pratimo femicid, zahtevamo dužnu pažnju i sistemski odgovor države, tražimo odgovorno postupanje profesionalaca po svakoj prijavi muškog nasilja prema ženama i insistiramo na punoj primeni liste za procenu rizika od nasilja po život žene”, kažu učesnice protesta.

Na listi njihovih zahteva nalaze se i adekvatno i blagovremeno kažnjavanje nasilnika, provera i oduzimanje oružja osobama koje pokazuju nasilničko ponašanje, udaljavanje nasilnika iz kuće posle prvog incidenta i sve druge mere koje će doprineti zaustavljanju nasilja i bezbednosti žena.

“Država mora da garantuje primenu zakona, a profesionalci da postupaju u skladu sa obavezama profesije, zanemarujući lične stavove i predrasude“, poručile su organizatorke skupa.

Udruženje „Fenomena“ ima SOS telefon za žene žrtve porodičnog nasilja, a ta linija aktivna je od 2007. godine. Na broj telefona 069 33 55 706 svih 24 sata dnevno mogu da se jave sve žene, koje su žrtve porodičnog nasilja.

„Pozivam sve žene koje su žrtve porodičnog nasilja ili sumnjaju da su žrtve, da nam se jave, kako bismo im pružile podršku i dale snage da izađu iz začaranog kruga, jer nasilje počinje od reči „ćurko“, „gusko“, „gluačo“, pa se preko „ćuškica“, često završi smrtnim slučajem“, kaže Dragana Veljović, ohrabrujući žene da ne ćute, već da nasilje prijave, jer postoje institucije i nevladine organizacije koje mogu da im pomognu.

Lidija Pavlović, predsednica gradskog Saveta za rodnu ravonopravnost istakla je da o nasilju treba govoriti, kako bi se ono sprečilo.

„Uz SOS telefon, žene imaju mogućnost da koriste i besplatnu SOS pravnu pomoć, namenjenu onima koje same ne mogu da obezbede advokata“, rekla je Pavlović podsetivši da je maj prošle godine ostao upamćen kao „krvavi maj“, a ove godine se situacija ponavlja.