„JOŠ UVEK VOZIM“

24. maj 2016.

U okviru kampanje pod nazivom „Maturanti“, Savet za bezbednost saobraćaja organizuje predavanje i performans „Šminka za maturu“

Cilj kampanje „Maturanti“ je sprečavanja neadekcvatnog ponašanja mladih u saobraćaju, posebno u vreme maturskih svečanosti, jer oni predstavljaju najosetljiviju kategoriju učesnika u saobraćaju. Zbog toga nadležni sve više pažnje posvećuju pravilnom saobraćajnom obrazovanju omladine. Veliki broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju mladi vozači događa se tokom noći ili vikendom, kada mladi vozači kao putnike imaju svoje vršnjake i kada prekoračuju brzinu.

Za maturante kraljevačkih srednjih škola, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, Elektro-saobraćajno tehničkom školom „Nikola Tesla“ (ESTŠ) i Crvenim krstom Gradski Savet za bezbednost saobraćaja, tokom maja sprovodi kampanju „Maturanti“. U okviru kampanje danas je u sportskoj sali  ESTŠ priređen program koji obuhvata predavanje „Još uvek vozim“ i performans-pokaznu vežbu Crvenog krsta – „Šminka za maturu – face painting“.

Alkohol i nekoriščenje sigurnosnog pojasa su značajni faktori u saobraćajnim nezgodama u kojima mladi vozači učestvuju, bivaju povređeni ili smrtno stradaju. Pod dejstvom akohola pažnja mladih vozača se smanjuje, a vreme reagovanja se produžava. Osim toga, mladi vozači imaju manje razvijene mehanizme samokontrole,a pod uticajem alkohola postaju emotivniji, što se negativno odražava na njihov način vožnje. Najčeše su u pitanju situacije kada dolazi do gubitka kontrole nad vozilom, posebno u krivinama.