Nove odluke Gradskog veća

Najveći broj tačaka na dnevnom redu današnje sednice Gradskog veća odnosio se na predložene dopune dnevnog reda sutrašnje sednice gradske skupštine u Kraljevu. Na sednici su usvojeni i svi pravilnici koji su nephodni za funkcionisanje nove ustanove – Centra lokalnih usluga u Kraljevu.

Posle današnje sednice Gradskog veća, ukoliko se odbornici sa tim predlogom sutra slože, od Vlade Srbije biće zatraženo pravo korišćenja zgrade, koju je u Čika Ljubinoj ulici nekada koristilo Radio Kraljevo, kako bi tu bila smeštena kompletna arhiva preduzeća „Magnohrom“. U pitanju je arhiva koja zauzima više od 3.000 dužnih metara arhivske građe, jer je neophodno pronaći nove kapacitete gde će sva ta arhivska građa biti smeštena.

Takođe, jedna od odluka odnosi se na prenošenje 100 protivgradnih raketa, koje je grad pribavio za zaštitu poljoprivrednih useva, Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Budući da je sada već skoro kraj sezone korišćenja protivgradnih raketa, one će biti korišćene naredne godine.

Na današnjoj sednici Gradskog veća raspravljano je i o izdvajanju 2.820.000 dinara za priključenje vrtića „Poletarac“ na centralno grejanje.

Na taj način pokazujemo odgovornost za ekološku bezbednost u našem gradu, smanjujemo zagađenje, a sa druge  strane je i finansijska isplativost, jer će ovva vrsta grejanja dugoročno biti isplativija u odnosu na grejanje na čvrsta i tečna goriva koju koriste javne ustanove i vrtići u Kraljevu – pojasnio ej posle sednice Gradskog veća gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Gradski većnici usvojili su, a sa tim predlogom sutra treba da se saglase i odbornici gradske skupštine,  da se cena usluga JKP „Čistoća“ povećaju za 10 odsto za domaćinstva.

Ovo povećanje predložio je Nadzorni odbor JKP „Čistoća“ ceneći, kako se u materijalu navodi, ekonomsku situaciju građanstva.

Cene usluga sakupljanja, odvoženja i deponovanaj otpada za građanstvo (stambeni prostor) biće povećana sa 3,12 dinara po kvadratu na 3,48 po kvadratnom metru i za dvorišta sa 0,194 na 0,213.

To, kako se navidi u predlogu, „ne bi ugrozilo standard građana, jer se povećanje u nominalnom iznosu kreće od 15 do 55 dinara po računu mesečno, u zavisnosti od toga da li korisnik usluga živi u kući ili stanu“.

Uporedna analiza cena odnošenja otpada u drugim gradovima slične veličine pokazuje da Kraljevo ima ubedjivo najniže cene za ovu vrstu usluga, moralo je da dođe do povećanja. Znam da više cene nikada nisu popularne, ali da bi ovo preduzeće opstalo i moglo da ulaže u obnavljanje voznog parka i da se razvija, bilo je neophodno podići cenu, a mi smo se potrudili da povećanje bude minimalno, kako ne bismo opteretili budžet sugrađana – istakao je gradonačelnik Terzić.

To podrazumeva, kako je pojasnio da, zbog toga što je povećanje cene zagrađanstvo minimalno, grad mora da se potrudi da na drugi način obezbedi novac neophodan za funkcionisanje JKP „Čistoća“.

1 komentar za naslov “Nove odluke Gradskog veća

Comments are closed.