„OČAJ OD NANE“ SVETISLAVA BASARE

„Krug“ od danas uvodi novu rubriku „Knjige za čitanje“. Prve nedelje objavljujemo kratak prikaz najnovije knjige Svetislava Basare “Očaj od nane”. To su urnebesne stare i nove priče ovog fantastičnog pisca. Narednih nedelja preporuke će nam pisati bibliotekarke i bibliotekari iz NB “Stefan Prvovenčani” i službenici „Lagune“, Gradske knjižare, Knjižare „Prozor“ itd. Knjige će nam preporučivati i kraljevački, ali i pisci koji nisu iz Kraljeva.

Možda će neko pomisliti da sam pogrešno ispisao nalov knjige – „Očaj od nane“. Ovakav naslov može da smisli samo Svetislav Basara, koji na poleđini svoje najbovije knjige beleži: „Dakle, oni koji su rado čitali moje dosadašnje knjige, pročitaće i ovu, pretpostavljam sa zadovoljstvom, a oni drugi, oni kojima bodem oči i uši ili će ćutati ili zapomagati i naricati jer oni ništa drugo ne umeju da rade. Ili ćute ili kukaju.“

„Očaj od nane“ je knjiga sastavljena iz dva dela. Prvi je izbor najboljih priča iz Basarinog pripovedačkog opusa koji pokazuje sve odlike njegove postmoderne proze: apsurd, mistifikaciju, pomeranje vremenskih i prostornih granica pripovedanja, poigravanje književnim konvencijama i piscima, stvarnim i izmišljenim – u „basarijanskoj“ literarnoj oblandi humora i satire. Drugi deo sastoji se od novih priča, prvi put sakupljenih na jednom mestu, uključujući i priče o srpskim klasicima kao što su „Nepoznati detalji o smrti Miloša Crnjanskog“ i „Poslednji dani i smrt Ive Andrića“.

Knjiga je uzbudljiva, apsurdna, rekao bih na sasvim razumljiv način, urnebesna, duhovita. Kada je uzmete u ruke nećete je ispuštati sve dok ne pročitate svih 310 strana.

Svetislav Basara rođen je u Bajinoj Bašti 1953. godine.

Autor je više od dvadesetak knjiga – romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja. Dobitnik je više srpskih i međunarodnih nagrada za književnost, a njegov roman Fama o biciklistima smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog veka u srpskoj književnosti. Objavio je knjige: Napuklo ogledalo, Peking by Night, Kinesko pismo, Fama o biciklistima, Bumerang, Džon B. Malkovič, Kratkodnevnica, Looney Tunes, Mongolski bedeker (Nolitova nagrada), Na Gralovom tragu, Na ivici, Sveta mast, Ukleta zemlja, Srce zemlje, Uspon i pad Parkinsonove bolesti, Izgubljen u samoposluzi, Dnevnik Marte Koen, Stradija, Fundamentalizam debiliteta

Za roman Uspon i pad Parkinsove bolesti dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine.

Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić.

Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik.