Tartan podloga – na proleće

23. decembar 2019.

Atletski stadion u Kraljevu trebalo bi da bude otvoren tokom proleća, mnogo posle roka, imaće „radno vreme” i čuvara, noću će biti zaključan, a naredne godine, kako saznajemo, biće izgrađena i dugo najavljivana rampa za invalide

Deo Ulice IV kraljevački bataljon, posle višemesečnog prekida (umesto par dana kako je prvobitno bilo najavljeno) zbog rekonstrukcije Atletskog stadiona, prošle nedelje ponovo je otvoren za saobraćaj.  Pokušali smo da saznamo i kada će radovi na stadionu biti gotovi, koliko je ova investicija do sada koštala, zašto su svi rokovi probijani više puta, ali i koje su to novine, koje sa sobom donosi rekonstrukcija Atletskog stadiona na Ibru.

Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje gradskog zemlišta Kraljevo,  istakao je da potpuno razume nezadovoljstvo sugrađana zbog odugovljačenja sa završetkom radova, usled čega su „izgubljena” dva velika sportska takmičenja – Balkansko juniorsko takmičenje u atletici – Balkanijada  i ovogodišnje Prvenstvo Srbije u atletici. Nestorović ističe da je sama rekonstrukcija stadiona, bila veliki i iscrljujući poduhvat, jer je sa sobom nosila konstantne probleme, od kojih mnogi nisu zavisili od grada Kraljeva.

Potpuno razumem da je za mnoge neshvatljivo što su se radovi ovoliko odužili, ali situacija je bila zaista vrlo komplikovana. Svakodnevno smo se susretali sa problemima, od kojih na veliki deo, nažalost, nismo mogli da utičemo, od vremenskih neprilika, lošeg prvobitnog projekta, do problema sa izvođačima radova, koji su se plašili da li će i kada će biti isplaćeni, iako plaćanje nije bilo u našem segmentu. Više puta su insistirali na  prekidu ugovora, što je dodatno otežavalo i usporavalo radove. Mi smo kategorično bili protiv toga, jer bismo  u tom slučaju dobili znatno veće cene. Ipak, na kraju je, iako sa zakašnjenjem, izvođač radova, firma „Kej“ Valjevo, završila započet posao, što se, na kraju u ovim uslovima, pokazalo kao najbolja opcija za obe strane – rekao je Nestorović.

Rekonstrukcija Atletskog stadiona, prema njegovim rečima, do sada je koštala oko 180 miliona dinara, od čega je deo finansiran od strane Ministarstva privrede.

Sutra imamo završne sastanke sa izvođačima radova, posle kojih ćemo moći da kažemo precizne podatke o tome koliko je tačno novca uloženo u rekonstrukciju stadiona. Neka okvirna dosadašnja cifra iznosi oko 180 miliona dinara, sa tim što je Ministartsvo privrede za investiciju finansiralo sa 70 miliona dinara – kaže naš sagovornik.

Ipak, to nije i krajnji iznos, jer – iako je većina radova na stadionu završena, početkom iduće godine, očekuju se i radovi na postavljanju završne, tartan podloge, nakon čije bi postavke Atletski stadion u Kraljevu, zvanično bio otvoren za upotrebu.

Na proleće naredne godine rekonstrukcija stadiona će biti konačno završena. Završetak započetih radova se očekuje početkom iduće godine, ali da bismo postavili tartan, moramo da sačekamo proleće, odnosno toplije dane, kako bi se podloga zadržala, jer bi kiša, u suprotnom, uništila čitav proces. Za postavljanje tartana, potreban je period od najmanje dve nedelje bez padavina – pojasnio  je Nestorović.

On je naveo i da osim što je proširen, Atletski stadion je ovom rekonstrukcijom dobio potpuno nov, moderan izgled, čime postaje konkuretan za veliki  broj svetskih i evropskih sportskih nadmetanja.

Urađena je kompletna rekonstrukcija stadiona. Tribine su potpuno nove, a kapacitet stadiona je proširen za trideset odsto. Stadion ima sve uslove za najozbiljnija takmičenja. Urađena je zasigurno najbolja drenaža i stadion će konačno da izgleda, onako kako smo priželjkivali –  „svetski”. Nekome se to dopada, nekom ne, ali ja kao neko ko je ovde odrastao, verujem da će se rekonstrukcija stadiona, pokazati kao odlična investicija – smatra Nestorović.

On je dodao i da će se rekonstrukcijom stadiona u potpunosti promeniti i način njegovog funkcionisanja, jer objekat treba da se zaštiti od vandalskog ponašanja pojedinaca. Rekonstruisan stadion će imati „radno vreme” i čuvara, a tokom noći stadion će biti zaključavan.

Pored stadiona, naredne godine, kao saznajemo, biće izgrađena i dugo najavljivana rampa, koja će omogućiti  osobama sa invaliditetom i roditeljima sa malom decom, koji koriste dečja kolica da se sa gradskog keja spuste na samu obalu Ibra.

                     Jovana Ristić

5 thoughts on “Tartan podloga – na proleće

  1. . Kakvo bre radno vreme? Od cijih para je napravljen pa da neko odredjuje kad sme da se rekreira ili trenirai? 

  2. . I dalje tvrdim da je stadion urađen suprotno svim normama bezbednosti atletičara. U prvoj krivini, neposredno pored staze, nalazi se metalna ograda koje tu ne bi smelo da bude jer predstavlja izuzetnu opasnost u slučaju da se atletičar saplete i izleti sa staze. Udar u metalnu ogradu, pri punoj brzini, može dovesti do teškog povređivanja, pa čak i smrti atletičara. Pored toga, neposredno uz stazu nalazi se površina pokrivena betonskim pločama, što je takođe izuzetno opasno jer, izlaskom sa staze, atletičar nije u mogućnosti da se zaustavi – ekseri sa sprinterica se ne mogu zabosti u beton, već samo proklizati po tako tvrdoj površini. Zato se pored staze uvek postavlja meka površina – trava ili gumene ploče. Najzad, sada kad vidim da je počelo asfaltiranje površina unutar krivina, pitam se gde nestadoše jama za stipl i levak za skok motkom. Zar to nije trebalo već uraditi pre asfaltiranja, a ne da se naknadno kopa. Bez jame i levka nema atletskog stadiona.

  3. . Radno vreme i čuvsr se uvode da ne bi narkomani i pijandure celu noć tu obitavali. Vi možete trenirati bez problema, a možda se i sretnemo na stazi.

  4. .  Da li ce na stadionu moci da se trci rekreativno?

Comments are closed.