„RIZNICA“ NA PUTU ZA AUSTRALIJU

25. jul 2016.

Prvi izvođački ansambl ovg KUD-a otputovao na tronedeljnu turneju, na kojoj će, prezentujući srpsku kulturu i tradiciju,  predstavljati Kraljevo i zemlju

Petnaest članova „Kraljevačke riznice“ učestvovaće na najvećoj smotri srpskog folklora, koju organizuje Srpski klub „Bonnyrigg“.

Srećni smo što ćemo jedini predstavljati Srbiju, ali to, s druge strane nosi veliku odgovornost prema organizatorima da opravdamo poverenje koje su nam ukazali pozivajući nas na jubilarni 30. festival – kaže Igor Gudić, umetnički rukovodilac i direktor ovog društva.

Pripreme su, dodaje on, bile kvalitetne i teške za igrače, ali su članovi  „Riznice“ koji putuju u Australiju voljni da daju sve od sebe kako bi na ovoj turneji bili pravi ambasadori srpske kulture.

Gudić ističe da je broj putnika iz Srbie  limitirao organizator, ali da će i malobrojni ansambl pružiti kompletan ugođaj tamošnjoj publici. Ansambl će imati ukupno 10 koncerata u Sidneju, Melburnu, Kanberi i nekim drugim manjim australijskom gradovima. Igraće za ljude našeg porekla kojima će se predstaviti igrama i pesmama iz različitih etno-koreoloških celina Srbije.

Program koji smo pripremila traje 90 kvalitetnih minuta, pa se nadamo da ćemo naše iseljenike ostaviti bez daha i teksta i da ćemo posle ove turneje i mi, i oni imati divne uspomene – navodi Gudić.

O turneji članova „Kraljevačke riznice“ i o tim trenucima i danima za pamćenje, portal „Krug“ izveštavaće naredne tri i po nedelje, do njihovog povratka u Srbiju – 16. avgusta.