MIR I TIŠINA, VODA I PRIRODA

29. jul 2016.

Za domaćinstva koja se bave seoskim turizmom uskoro će biti objavljen konkurs na kojem će najbolji projekti dobiti ukupno osam miliona dinara iz gradskog budžeta

Potrudili su se domaćini na Rudnu, u Bogutovačkoj Banji i Lopatnici da se danas, tokom posete medijskih ekipa, predstave najbolje što mogu i umeju. Ono što je, posle svega, najvažniji utisak jeste da je kod njih svaki dan takav i da im je od potrebe da zadive novinare i predstavnike lokalnih vlasti koji su ih danas obišli, važnije zadovoljstvo svakog gosta. A gosti na Rudnu, gde je ova avantura jutros počela – jednostavno prezadovoljni: hranom, uslugom, prijemom, osmehom, čistoćom apartmana, opojnim vazduhom vazdušne banje zbog koje, kako danas jedna gošća iz Beograda reče, po povratku sa planine svi postaju bolji ljudi. Identične su priče gostiju i u Lopatnici, i u Bogutovačkoj Banji.

Kapaciteti su puni u pansionu „Nebo“, vilama „Selena“ i „Beli bagrem“ na Rudnu, gostiju u mseštaj Borisavljević u Bogutovačkoj Banji uvek se vraćaju oni koji su jednom već boravili, u etno selu „Bogut“ u zaseoku Korićanci očekuju da gostiju bude još više i trude se da ih privuku. U Lopatnici, lepotu prirode dočaravaju apartmani Biser Lopatnice“, domaćinstva Milojević i Čorbić, lečilište „Banja Lopatnica“, „Oaza mira“ i hotel „Milo“ koji je 1. jula otvorio Rus iz Sankt Petersburga.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, čijem su se dolasku radovali svi domaćini, smatra da je lokalna samouprava učinila pravu stvar prepoznavši značaj seoskog turizma.

– Vlasnici ovih kapaciteta prikazali su nam svoje mogućnosti i ponudili svoje planove za naredni period, a grad njima nudi svoju pomoć kroz podsticaje za razvoj seoskog turizma – rekao je Terzić, pojašnjavajući da će o projektima na konkursu odlučivati komisija.

Među vlasnicima kapaciteta ima onih koji žive na selu, ali i stranaca, kao i onih koji su se iz gradova vraćali na selo, ulažući u razvoj seoskog turizma.

– Grad će im u tome pomoći, a ja se nadam da čemo naredne godine u ovim objektima imati i više turista, više noćenja i znatno veću prodaju poljioprivrednih proizvoda – rekao je Terzić.

Zajednički problemi vlasnika kapaciteta predstavljaju loši i neadekvatni putevi, ali će ove godine meštani ovih mesta moći da računaju samo na podasipanje puteva i, možda, manjim delom na asfaltiranje.

– Mnogi od njih čak i ne žele da imaju asfaltirane puteve, jer bi put sa primesama modernog, uticao na umanjenje lepote seoskog domaćinstva – smatra gradonačelnik.

On je dodao da je, imajući u vidu da do sada nije postojala institucionana podrška razvoju seoskog turizma, on relativno dobro funkcioniše, ali je izrazio nadu da će sa značajnijom podrškom lokalne samouprave, situacija biti bitno popravljena.

O tome šta možete da očekujete u planisnkim mestima, od kojih neka imaju isti broj sunčanih dana kao neka jadranska ostvrva, koliko košta uuživanje u etno-domaćinstvima, šta na tim čarobnim mestima možete da očekujete i dobijete i, čitaćete narednih dana – na portalu Krug. Naravno da ima i boljih reči koje u kombinaciji opisuju lepote srpskog sela, ali ovu „mir i tišina, voda i priroda“, upotrebio je danas u razgovor jedan od „povratnika“ iz grada, a meni se učinilo da tu ništa ne treba da se dira.

                                                            M. M. Dabić