GLAVNA AUTOBUSKA STANICA U STEČAJU

31. jul 2016.

Kad se imovina prodaje iz stečaja, novi gazda nema obavezu nastavka delatnosti, pa možda autobuske stanice u Kraljevu, bar na ovom mestu, narednih godina i ne bude

Dva meseca autobuska stanica u Kraljevu bila je pod ključem, noću bez osvetljenja, a i noću i danju bez službenika na biletarnicama… Jedva su se putnici snalazili, tumarajući po ovom pustom i zapuštenom objektu. Sada je, ipak, stanje nešto bolje pošto se Petar Vulović, stečajni upravnik kraljevačkog „Autotranstorta”, pobrinuo da se stanica bar čisti, da ima otpravnika i nekoliko službenika koji prodaju autobuske karte, putnicima pružaju informacije, naplaćuju stanične takse auto-prevoznicima.

No, to je privremeno stanje, jer je autobuska stanica u Kraljevu neizvesne sudbine, na neki način ne zna se ni čija je, ni čija će biti.

Decenijama je bila, a sada je formalno kapital autoprevozničkog preduzeća „Autotransport” iz Kraljeva. Međutim, ta firma je od kraja prošle godine u stečaju. Najpre je propala čudna i prilično tajnovita privatizacija ovog preduzeća obavljena još 2007. godine. Nije se tada znalo, a i danas se samo nagađa ko je stajao iza firme „Dragon” sa Maršalskih ostrva, koja je za 120.000 evra, na tenderskoj prodaji bila kupac većinskog dela imovine preduzeća. Zatim se kasnije govorilo da je manji deo firme kupio „Sanos” iz Skoplja i novoosnovana radnička firma ATP. Novi vlasnici obavezali su se da za pet godina ulože 1,2 miliona evra, ali tu obavezu očigledno nisu ispunili. Privatizacija je raskinuta, a propali su i drugi „spasonosni” potezi rukovodstva sa direktorom Zoranom Jablanovićem na čelu.

Jedna od takvih mera bile su i pozajmice, kupovina kamiona na lizing i slično. Tako se „Autotransport” zadužio i kod beogradskih privrednih društava „Omorika” i „Drina”. Ugovor o zajmu od 1.284.076 evra, na godinu dana uz kamatu od deset odsto potpisan je 7. septembra 2009. Tada na ime obezbeđenja povraćaja pozajmice nije bila upisana autobuska stanica već poslovna zgrada „Autotransporta”, servisna hala sa tehničkim pregledom, magacinski objekat i jedna lokal u centru grada. Dug je trebalo da se vrati najdalje do 7. septembra 2010, ali Jablanović, u Privrednom sudu u Kraljevu, pre isteka tog roka, to jest 24. maja 2010. sa pravnim zastupnikom poverioca potpisuje sudsko poravnanje kojim je kamata na zajam smanjena sa 10 na 8,5 odsto pod uslovom da se dug, narastao na 1.366.053 evra, vrati u roku od osam dana.

To skraćenje roka finansijska situacija u preduzeću, sigurno poznata i direktoru Jablanoviću, nije omogućavala. Dabome, zajam u tom roku nije otplaćen, pa Privredni sud u Kraljevu usvaja predlog „Omorike”, to jest zastupnika ovog društva Milana Jankovića, o prinudnom izvršenju. I događa se da umesto podizanja hipoteke sud odlučuje da pozajmica bude namirena prodajom većeg dela autobuske stanice i prenosom prava korišćenja oko dva hektara placa. „Autotransport” se na to ne žali, navodno zbog troškova postupka.

No, radnici, doznajući da se nešto, kako su govorili, „mutno” dešava, reaguju štrajkom, smenjuju Jablanovića, a Agencija za privatizaciju traži da se sudsko poravnanje poništi, jer direktor nije imao pravo takvog raspolaganja imovinom preduzeća. To upozorenje je ignorisano, pa Agencija početkom septembra 2010. godine, raskida ugovor o privatizaciji i koji dan kasnije donosi odluka o restrukturiranju „Autotransporta”. Zbog tog statusa obustavljena su sva prinudna izvršenja. Ali, oporavak preduzeća nije uspeo ni narednih godina pod rukovodstvom Zorana Maričića, zastupnika kapitala i izvršnog direktora, pa se za to preduzeće pre šest meseci uvodi stečaj, a autobuska stanica u martu ove godine javno nudi u zakup. Za zakup stanice sa 25 perona, zgrade na dva sprata, biletarnice, čekaonicu, četiri lokala, kancelarije, trafike… javlja se sedam zainteresovanih, a najbolju ponudu daje kraljevačka firma „Maksi bus”. Taj zakupac, međutim, ne dobija potrebna odobrenja od nadležnog ministarstva za tu delatnost, pa na stanici tri meseca sve staje. Onda se raskida ugovor o zakupu, a na stečajnom upravniku je da li će sudskim putem tražiti naknadu štete, jer i sada je mesečni prihod na stanici veći od dva miliona dinara.

Kraljevačka autobuska stanica će, kako doznajemo, uskoro biti nuđena na prodaju, kako se to kaže, iz stečaja. Budući vlasnik biće ko ponudi najviše novca, a kad se iz ovakvog statusa imovina prodaje, novi gazda nema obavezu nastavka delatnosti, pa možda autobuske stanice u Kraljevu, bar na ovom mestu, narednih godina i ne bude nego na nekoj od okolnih utrina…

Autor: Miroljub Dugalić

Izvor: “Politika” (http://www.politika.rs/sr/clanak/360108/Autobuska-stanica-u-Kraljevu-u-stecaju)

foto: Andreja Pejić