ZAVRŠENA „ORA NIJE FORA 2016“

7. avgust 2016.

Posle dve nedelje spuštena akcijaška zastava, a pre oproštaja najvrednjim brigadirima Aleksandar Vulin uručio priznanja

Dobrovoljni rad nije relikt socijalizma, niti nešto što treba zaboraviti, jer su učesnici kraljevačke omladinske radne akcije „ORA nije fora“ sve podsetili da čovek treba da se naslanja na čoveka, ocenio je u Kraljevu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao zatvaranju akcije.

On je podsetio da je Kraljevo, zahvaljujući radu više od 70 akcijaša iz Srbije i Makedonije dobilo skoro dva kilometra čistih vodotokova, a da za to niko nije platio ništa, jer au akcijaši poklonili Kraljevu dve nedelje svog leta.https://www.youtube.com/watch?v=c1ybpIVvRxE&feature=youtu.be

„Gosti akcije će poželeti da se u Kraljevo vrate,jer nemammo ništa dragocenije od dece, a kada ih pokažemo svetu uvek znamo da smo dobri domaćini i da smo na pravoj strani“, rekao je Vulin.

On je izrazio nadu da će akcija „ORA nije fora“, a danas je završena treća po redu, nastaviti da postoji i da će sličnih akcija biti i u drugim mestima u Srbiji.

Prema rečima Vulina, u socijalizmu je najbolja bila upravo solidarnost, a u teškim vremenima stvari se unapređuju upravo kroz solidarnost.

Ministarstvo na čijem je čelu bio u prethodnom sazivu i Ministarstvo omladine i sporta, dodao je, formirali su Radnu grupu za izradu analize dosadašnjih efekata Zakona o volontiranju i eventualno izradi novog zakona.

Svetska iskustva govore da je volonterski rad izuzetno koristan u zajednici, kaže Vulin, pa će i Srbija pokušati naredne godine dobrovoljni vilonterski rad da vrati tamo gde mu je mesto.

On je i sam danas dobio priznanje ovogodišnje radne akcije i prihvatio se organizacije naredne, a akcijašima je uručio akciijaške knjižice i priznanja.

Veteran Cveće Miljković iz Rume, koji pomaže Kraljevu još od 2010. godine, kada je prvi put pomagao pri sanaciji od zemljotresa, dobio je specijalnu značku za nesebično požrtvovanje i izuzetno zalaganje na radilištu.

Brigadiri su ove godine na dvonedeljenoj radnoj akciji bili angažovani na sređivanju zapuštenog priobalja i vodotokova, zbog kojih je i marta ove godine u kraljevačkom kraju bilo poplava.

Akcijaši iz Makedonije otputovali su rano jutros, pre zvaničnog zatvaranja akcije, zbog katastrofalnih poplava u toj zemlji koje su odnele 15 života.