VODITELJ „DOBRE ZEMLJE“: TV B92 JE TRAŽILA DA KRŠIM ZAKON

23. februar 2016.

Uroš Davidović o otkazu i ukidanju emisije na nacionalnoj televiziji

Emisija „Dobra zemlja“ od prošlog vikenda ne emituje se na televiziji B92. Kako za UNS kaže njen autor i voditelj Uroš Davidović, emisija je ukinuta jer „nije želeo da krši Zakon o javnom informisanju tako što će hvaliti određene poljoprivredne proizvode i time navoditi gledaoce da ih kupuju“.

„Danas sam potpisao rešenje o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu. Sledeće što sledi je otkaz ugovora. U rešenju se između ostalog navodi da sam povredio radne obaveze i nedolično se ponašao prema klijentima, a zapravo je problem bio u tome što nisam hteo da povredim Zakon o javnom informisanju i da suprotno zadatku novinara da informiše, navodim kupce da kupuju određene proizvode. Mogu slobodno da kažem da sam bio izložen i jednoj vrsti mobinga“, rekao je Urošević.

On je dodao da ga pre dve nedelje niko nije obavestio da će emisija biti pomerena sa 9 na 6 ujutru, kao što ga niko prethodni vikend nije obavestio da emisija neće više biti emitovana.

„Snimio sam emisiju u petak, kao i uvek, i tek u subotu video da se ne emituje. Niko mi nije odgovarao na pozive do danas kada su me pozvali da potpišem rešenje“, kaže Davidović.

Kako ističe za UNS, „ova televizija kršila je i Zakon o oglašavanju tako što je TV prodaju predstavljala kao TV promociju“.

„Nisam hteo da pristanem na to da i ja prekršim zakon. Ne verujem da je razlog prekida emitovanja emisije najava priloga o uvozu 300 000 svinja kojim se namerno desetkuje srpsko stočarstvo, kako se navodi ovih dana, već upravo to što nisam želeo da kršim zakone, kako su oni hteli. Naravno, teško je to dokazati“, kaže Davidović i dodaje da će se sada posvetiti traženju posla.

„Šta ću, moram da tražim posao, nadam se da ću nastaviti da radim ovo što sam do sada radio“, kaže Davidović.

Na pozive i pitanja UNS-a zašto nije emitovana emisija „Dobra zemlja“, TV B92 nije odgovorila.

izvor: UNS http://uns.org.rs/sr/desk/UNS-news/37430/voditelj-dobre-zemlje-uros-davidovic-tv-b92-mi-je-trazila-da-krsim-zakon.html

foto : FB

1 komentar za naslov “VODITELJ „DOBRE ZEMLJE“: TV B92 JE TRAŽILA DA KRŠIM ZAKON

Comments are closed.