MAMOGRAF U KVARU OD AVGUSTA 2015.

Kraljevo, 24. februar 2016.

Nije tačno da mamograf u kraljevačkoj bolnici ne radi od 2013. godine, odgovara Zoran Mrvić v.d. direktor ove ustanove, na optužbe predsednika UO Udruženja za medicinsku i pravnu pomoć „Help plus“, Dragana Arsića

Digitalni mamograf bolnici „Studenica“ donirala je, jula 2011. vlada Japana. Tri godine, tvrdi Mrvić, aparat je radio besprekorno, ali su prvi kvarovi počeli septembra 2014 Popravljen je, ali bilo je novih kvarova tokom februara, aprila, jula i avgusta prošle godine, za čije otklanjanje je potrošeno oko milion i po dinara. Od avgusta 2015. ovaj aparat – nije u funkciji, a do tada je prošle godine urađeno 779 pregleda.

Mrvić je dodao da je Ministarstvo zdravlja upoznato sa ovim problemom, ali da je kontaktirana ponovo i japanska ambasada sa ciljem da se sazna postoji li mogućnost da ona bolnici donira novi mamograf.

„Izveštaji servisera, koji su radili dosadašnje popravke su različiti (jedan predviđa da bi popravka koštala oko dva miliona dinara, a druga da će popravka koštati pet puta više) i to je razlog što se još uvek ne odlučujemo za popravku aparata“, precizirao je Mrvić, dodajući da čekaju izveštaj od samog proizvođača.

Bolnica ima i analogni mamograf, koji je starije proizvodnje i ne koristi se zbog loših performansi i većih mogućnosti da dođe do dijagnostičke greške. U međuvremenu, prema tvrdnjama Mrvića, svaka pacijentkinja može da dobije uput da mamografiju odradi bez čekanja u jednom od gradova koji imaju mamograf, najčešće u Kragujevcu.

Načelnik Radiološke službe Miroslav Milenković rekao je da je apsolutna neistna da mamograf ne radi od 2013. godine  i da je, baš zahvaljujući posedovanju mamografa, Kraljevo uključeno u skrining program ranog otkrivanja karcinoma dojke, pa je od 20. novembra 2012. do 30. septembra 2015. urađeno 6.327 pregleda.

Prema rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Vladana Šaponjića, uz povremene prekide zbog kvarenja aparata, od marta 2014. do avgusta 2015. godine urađeno je 1670 skrining-mamografija, a kod tri žene karcinom dojke je otkriven u najranijoj fazi, što je osnovni preduslov za izlečenje ove bolesti, koja je jedan od vodećih uzročnika smrtnosti kod žena u Srbiji, jer godišnje oboli oko 4.000. a bitku za život izgubi oko 1.600 žena.

Magnetna rezonanca (MR) od otvaranja radi bez prekida, uz jedan manji prekid zbbog servisiranja pre 15-tak dana, tvrdi Mrvić, navodeći da je od 1. novembra do juče napravljen 521 pregled, odnosno od 7 do 10 pregleda dnevno.

„Naš plan je da do juna imamo desetak pregleda dnevno na MR, a da od tada dupliramo broj pregleda, po preporuci Kliničkog centra Srbije“, rekao je v.d. direktora, uz podsećanje da superviziju nalaza naših doktora sada rade stručnjaci iz Niša.

U opštoj bolnici „Studenica“ smatraju da bi nabavka novog mamografa bila najbolje rešenje, jer se ne isplati nabavljati aparat koji će se kvariti svakih mesec dana. Oni poručuju i da pacijentkinje do tada neće biti uskraćene za ovaj pregled, jer mogu da dobiju uput i da odrade mamografiju u nekoj od zdravstvenih ustanova u susednim gradovima. Koliko će tamo čekati da to obave, na današnjoj konferenciji za novinare – nismo dobili odgovor. Iako je potpisnica ovih redova prošle godine četiri meseca čekala na redovan pregled, to čekanje, kako je objašnjeno, nije refrentno zbog stalnih kvarova mamografa. Takvo čekanje, kažu, ne predstavlja zvaničnu listu čekanja kakve postoje za sočiva, proteze, ugradnju kuka i skener, već zakazivanje.

„Godišnji izveštaj za prošlu godinu dozvoljava nam da se pohvalimo, jer smo jedna od najboljih ustanova u Srbiji, po tome što je prosečna dužina čekanja na operaciju katarakte samo 86 dana“, rekao je na kraju direktor, ostavljajući gorak ukus stanja zdravstva u Srbiji, u kojem je za pohvalu ako se na neku operaciju čeka manje od tri meseca. Prosečno čekanje na operaciju kuka u kraljevačkoj bolnici je nešto manje od deset meseci.

MMD