KRALJEVDANU U ČAST (VIDEO)

7. oktobar 2016.

Povodom Dana Kraljeva svečano dodeljena priznanja zaslužnim građanima i organizacijama, Oktobarska nagrada Draganu Hamoviću

U nekadašnju bezmernu, oktobarsku jarko crvenu priču nije bilo uključeno obližnje osmovekovno zdanje Žiča, kraj kojeg je, na sastavu Ibra I Morave, ovo naše naselje doraslo do lepog grada, ali je crveni hram trpeljivo čekao da odrobimo svest, rekao je u svoj današnjoj besedi Dragan Hamović, kojem je, kako se u obrazloženju navodi, “za vrhunska naučna postignuća u oblasti srpskog jezika i književnosti, pripala ovogodišnja Oktobarska nagrada grada Kraljeva.

Bubnjar nekadšnje grupe “Smak” Slobodan Stojanović Kepa, rok muzičar iz Kraljeva, proglašen je na današnjoj svečanoj sednici gradske skupštine za zaslužnog građanina grada na Ibru zbog, kako se u obrazloženju navodi, “doprinosa razvoju rok kulture”.

On je, zahvaljujući se na nagradi rekao da mu je od svih nagrada koje je dobio ova najdraža, zato što je nju dobio od grada u kojem je rođen i u kojem je sve počelo.

 “I grupa “Smak” počela je iz Kraljeva, a ja bih želeo ovu nagradu da podelim sa svojim pokojnim kolegom Lazarom Ristovskim koji bi, da je živ, sigurno dobio ovu nagradu, ponosan sam što sam Kraljevčanin”, rekao je Stojanović.https://www.youtube.com/watch?v=ALs9-GMPEQE&feature=youtu.be

Priznanje zaslužni građanin pripalo je i Neveni Jovanović, igračici ženske košarkaške reprezentacije, koja je ove godine sa najboljim košarkašicama Srbije osvojila bronzanu medalju ma Olimpijskim igrama u Riju i zlato na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Mađarskoj.

Na svečanoj sednici gradske skupštine, upriličenoj povodom Kraljevdana, dana grada na Ibru, dodeljene su još dve nagrade zaslužnim građanima: Novaku Nediću, mašinskom inženjeru iz Kraljeva, za dugogodišnji doprinos razvoju i afirmaciji naučnog i istraživačkog rada i Lidiji Spaski, nastavnici muzičke kulture i humanistkinji, za ispoljenu humanost, volonterizam i širenje kulture.

Pogledajte izjave danas nagrađenih:https://www.youtube.com/watch?v=OzU0Tz-pOT8&feature=youtu.be

Diplome zaslužnih organizacija poneli su kraljevački Istorijski arhiv “za poluvekovno čuvanje kulturnog nasleđa i baštine kraljevačkog kraja”, JKP “Vodovod “za angažovanje i realizaciju zadataka u vitalnoj oblasti vodosnabdevanja građana grada Kraljeva” i planinasko-smučarski klubu “Železničar” iz Kraljeva “za afirmaciju planinarenja i razvoj turizma” .

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić dodelio je zvanje počasnog građanina Milanu Glišoviću, novinaru i idejnom tvorcu manifestacije „Dani jorgovana“, za promociju grada Kraljeva u oblasti kulture i informisanja, a OŠ “Živan Maričić” iz Žiče pripala je zahvalnica za doprinos promovisanju obrazovanja, umetnosti i kulture.

Svečanom sednicom je predsedavao predsednik gradske skupštine Nenad Marković, koji je pozdravio brojne goste iz našeg, ali i gradova u okruženju,  predstavnike vlade i ambasada, a gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je, pozdravljajući prisutne rekao da posle emitovanog 25-minutnog filma o uspesima gradske vlasti između dva Kraljevdana, neće govoriti o postignutom.

– Biram da ono što smo uradili samo govori o nama, a ja obećavam da ću uložiti sve snage da grad Kraljevo bude mesto dostojno svog imena i istorije i u tome očekujem pomoć I podršku svih vas – poručio je Terzić.

U srpskoj istoriji, 7. oktobar je posvećen kultu Nemanjića i prvom od njih koji je početkom 13. veka krunisan u manastiru Žiča, Stefanu Prvovenčanom.