Bitku sa koronom u bolnici „Studenica“ izgubilo još četvoro ljudi iz Kraljeva

Sada je dostupna i vakcina Moderna koja dolazi u bočicama od 10 doza, pa svi zainteresovani mogu da se jave na vakcinalni punkt u Hali sportova u Ribnici kako bi mogle da se formiraaju grupe od 10 osoba

PODACI ZA CELU SRBIJU

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, u našoj zemlji, od poslednjeg preseka registrovano je još 2.777 osoba koje su novozaražene koronavirusom među 11.399 testiranih.

U bolnicama širom Srbije, od posledica infekcije koronavirusom leči se 6.455 pacijenata, a na respiratorima je njih 275.

Prema najnovijim, zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, od kovida je u celoj Srbiji, nažalost, preminulo još 58 osoba, tako da ukupan broj preminulih od ove bolesti – od početka epidemije sada iznosi 10.839.

PODACI ZA KRALJEVO

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 62 (juče kod 89) od 343 testirane osobe, pokazuje najnoviji izveštaj Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Tako sada, na teritoriji grada Kraljeva ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije iznosi  – 29.114.

Od poslednjeg izveštaja, u Opštoj bolnici „Studenica“, sa teritorije grada Kraljeva, od kovida su, nažalost, preminule još ČETRI osobe. Od 19. septembra (otkada je broj preminulih od kovida na dnevnom nivou postao gotovo svakodnevan), u kraljevačkoj Opštoj bolnici „Studenica“, od kovida je do sada preminula 141 osoba sa teritorije Kraljeva.

VIKENDOM NEMA ZASEBNOG IZVEŠTAJA IZ BOLNICE „STUDENICA“

PODACI O VAKCINACIJI U KRALJEVU – OD SUTRA VAKCINACIJA TRAJE DO 17 ČASOVA

Zaključno sa 13. novembom, u Kraljevu je dato 124.645 različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 52.317, dve doze primilo je 49.948, a tri doze – 22.380 osoba.

Svakog dana, osim nedeljom, u novoj Hali sportova u Ribnici, od 8.00 do 17.00 časova (a ne do 16 časova kao do sada), traje redovna revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i vakcinom Astra Zeneka, kao i davanje druge doze vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Svi koji žele mogu da prime prvu dozu vakcina Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V, Astra Zeneka i Moderna.

Naime, na punktu u novoj Hali sportova od 9. novembra dostupna je i vakcina Moderna. S obzirom da su bočice od 10 doza, sva zainteresovana lica starija od 12 godina, mogu da se jave na ovaj vakcinalni punkt, kako bi se formiranjem grupa od 10 osoba sprovodila vakcinacija prvom, nakon 28 dana drugom dozom i, na kraju – trećom.

Uporedo sa tim, svakog dana, od 8.00 do 16.00 časova (osim nedeljom i u dane državnih praznika), građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka ili da prime i TREĆU DOZU vakcine za koju se odluče po preporuci lekara.

PREPORUKA ZA TREĆU (BUSTER) DOZU

Treća buster doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koji su primili, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

1. osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi

2. osobe starije od 70 godina

3. osobe starije od 60 godine u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite

4. zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite

5. putnici u medjunarodnom saobraćaju – odnosi se na osobe vakcinisane u Srbiji.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja prošlo najmanje šest meseci, mogu da prime treću buster dozu i ostavlja im se mogućnost da izaberu vrstu vakcine koju će da prime kao treću. Izuzetak je ukoliko se za treću primenjuje Gam-Covid-Vak, jer se u tom slučaju daje prva komponenta navedene vakcine.

Prema novom Stručno-metodološkom uputstvu vakcinacije protiv Covid-19 skraćuje se vreme od II Sinofarm do treće doze vakicne – na 4 meseca, a za Pfizer, Sputnjik i Astrazeneku III buster doza – na pet meseci posle II redovne. Uputstvo se primenjuje od 23. oktobra.

Po novom SMU vakcinacije protiv Covida-19, Stručni komitet preporučuje da se kod nepotpuno vakcinisanih osoba, kod kojih je prošlo najmanje šest meseci od primanja prve doze, može primeniti bilo koja vakcina protiv Covida-19 po sopstvenom izboru,tj. ne nužno ona koju su prvobitno primili, ali je neophodno da prime dve doze iste vakcine sa propisanim razmakom.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih lica i vakciniše prvom, drugom i trećom dozom Sinofarma.

U 12 seoskih ambulanti nastavljeno je davanje I i II doze Sinofarm vakcine. Sve osobe koje su stekle uslove za III dozu, Sinofarm vakcinu mogu dobiti u seoskim ambulantama. a za ostale vakcine treba da dođu u Halu sportova u Ribnici.

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina protiv Covid-19 se preporučuje kod dece sa komorbiditetima, kao i kod gojazne dece uz prethodno dobijeno mišljenje pedijatra subspecijaliste iz odgovarajućih oblasti. Vakcina se može primeniti i kod ostale dece od 12 – 15 godina uz saglasnost roditelja i mišljenja pedijatra. Vakcinacija protiv Covid-19 dece navedenog uzrasta sprovodi se u službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja, kao i na pedijatrijskim odeljenjima opštih bolnica i u pedijatrijskim ustanovama na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a sve u skladu sa novim Stručno metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 13. novembrom, Sinofarm vakcinu primilo je 17.362, vakcinu Fajzer – 6.506, a Sputnjik V – 989 osoba.

Treću dozu vakcine Sinofarm primilo je 15.049, Fajzer vakcinu 5.313, a Sputnjik V – prvu komponentu (kao treću dozu) primile su 1.974 osobe, Astrazeneku 41, a Modernu TRI osobe. Tri doze primila je, ukupno, 22.380 ljudi.

         M. M. D.