Dr Parezanović o prosečnoj starosti pacijenata preminulih od kovida

U kovid bolnici u Kraljevu juče su preminula tri pacijenta (dva iz Kraljeva), a prosečna starost svih preminulih od kovida je 76 godina; broj hospitalizovanih se smanjuje, ali su i dalje mnogi u teškom stanju, kaže dr Milan Parezanović

            U kovid bonici u Kraljevu danas je na lečenju 50 bolesnika, od kojih je 14 u jedinici intenzivnog ili poluintenzivnog lečenja, 2 su intubirana, a 12 bolesnika zahteva pojačanu oksigenu terapiju. Od ostalih bolesnika na odeljenju, njih 90% ima potrebu za oksigenom terapijom preko maske i nazalnog katetera, rekao je danas novinarima dr Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice „Studenica“.

            On je istakao da broj pacijenata u kovid bolnici jeste manji nego u prethodnom periodu, smanjen je i broj pregleda u infektološkoj ambulanti na 100-120 dnevno, ali da i dalje hospitalizuju teško obolele, što ilustruje podatak da su juče preminula tri pacijenta:

            – Imali smo dva mirnija dana, ali nažalost juče su preminula tri pacijenta. Bolesnici su teški i dalje umiru. Uradili smo statistiku do sada preminulih od kovida i ona pokazuje da je prosečna starost preminulih 76 godina, 40% je imalo više od 80 godina, a skoro 90% preminulih imalo je jedan, a najčešće dva i više komorbiditeta.

            Na pitanje da li smo u Kraljevu blizu kolektivnom imunitetu, dr Parezanović je rekao da nema  pouzdan odgovor, a da je jasno da još uvek ima dovoljno osetljivih koji se zaražavaju:

– Ne znam da li smo dovoljno blizu kolektivnog imuniteta. Jeste vakcinisano dosta ljudi, ali treba još, jer jedino nam vakcinacija može podići koletivni imunitet. Po nekim epidemiološkim kriterijumima, odavno je taj kolektivni imunutet u Kraljevu trebalo da bude na dovoljno visokom nivou, preko 60-70%, da bi se infekcija smanjila i da se epipedmija obuzda. Ali još uvek se nađe dovoljan broj osetljivih osoba da se inficiraju.

            Dr Milan Parezanović je rekao da je zbog kovida „van stroja“ 7 zdravstvenih radnika: dva lekara i dve sestre su oboleli, a troje je u izolaciji zbog kontakta sa osobama pozitivnim na kovid.

R.V.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *