Dr Parezanović: Od mlađih koji su preminuli od kovida – niko nije bio vakcinisan (VIDEO)

Od početka ove godine – do 15. novembra  u bolnici „Studenica“ od kovida je preminulo  416 građana, od kojih je njih 60 (odnosno 14 procenata) bilo vakcinisano makar jednom dozom, ali najviše njih je bilo starijeg životnog doba i imalo pridružene bolesti

U kovid bolnici u Kraljevu trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 50 bolesnika. Juče je u dnevnoj bolnici svoju terapiju primilo 76 bolesnika.

Razdvajam ove brojke, da bismo pojasnili: u bolnicu, na bolničko lečenje primamo samo teške bolesnike, a srednje teški bolesnici nam se leče u dnevnoj bolnici. Od 50 bolesnika 16 bolesnika zahteva dodatnu oksigenu, odnosno dodatnu terapiju kiseonikom (mimo one standardne koja se prima preko kiseoničke maske), četiri su intubirana, 8 je na neinvazivnoj ventilaciji, a četiri su na tzv. „high flow“ režimu, što je  32 odsto ukupno hospitalizovanih na kovid odeljenju – kaže dr Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja i zamenik direktora bolnice “Studenica”.

Prema rečima našeg sagovornika većina bolničkih kovid pacijenata je u sedmoj, osmoj ili devetoj deceniji života, ali – ima i mlađih bolesnika sa teškom kliničkom slikom. U Kraljevu polako opada broj novozaraženih na dnevnom nivou, ali i dalje je među novozaraženima veliki broj onih koji razviju tešku kliničku sliku zbog koje moraju u bolnicu. Iz opšte bolnice „Studenica“ za poslednjih sedam dana – pet bolesnika upućeno je u druge ustanove na dalje lečenje.

Pogledajte VIDEO:

Bolnička statistika pokazuje da je od početka ove godine – do 15. novembra u njoj preminulo  416 građana, od kojih je njih 60 (odnosno 14 procenata) bilo vakcinisano makar jednom dozom.

Moram da naglasim da su preminulii pacijenti koji su bili vakcinisani, uglavnom bili starijeg životnog doba sa teškim komorbiditetima. Od mlađih koji su preminuli od kovida niko, nažalost, nije bio vakcinisan – konstatuje dr Parezanović.

Stanja bolesnika koji su trenutno na dodatnoj terapiji su, dodaje on, vrlo ozbiljna. Prema rečima Parezanovića, većina njih nije vakcinisana:

U proseku, između 25 i 30 odsto hospitalizovanih su vakcinisani, ali što se tiče smrtnog ishoda, znatno je veći broj nevakcinisanih. Zato je moja apel i dalje vakcinacija, jer ćemo jedino tako smanjiti broj osetljive populacije. Iz ovog talasa mi ćemo se izvući kad – tad. Da li će to biti sredinom decembra ili krajem decembra ne znam, ali sa ovakvom situacijom sigurno će krenuti i novi talas. Kada  – videćemo, u zavisnosti od novog svoja virusa koji se već pojavljuje u populaciji.

Na pitanje ima li šta da preporuči građanima, budući da je u toku sezona slava, a bliži s ei vreme nekada uobiajenih novogodišnjih proslava i drugih slavlja, dr Parezanović je odgovorio:

Moja apel je da se to ne radi, da se, što se toga tiče, narod malo strpi. Toliko sam puta već apelovao. Ne znam koliko ljudi treba da umre u ovom gradu i u ovoj državi da bi se neko dozvao pameti? Ponavljam: kao zdravstveni radnici umorni smo, ne od rada, nego zbog nemoći, zbog svakodnevnog umiranja ljudi.

U poslednjih sedam dana opao je broj pregleda u bolničkoj kovid ambulanti, pa je sa 200 do 250 smanjen na 170 do 190, od čega takozvanih prvih pregleda bude 60 do 70 na dnevnom nivou. Bolnička kovid ambulanta i dalje radi u dve smene, sa tri ekipe u prepodnevnoj i dve u popodnevnoj smeni, pa sada – tvdri dr Parezanović, na pregled niko ne čeka duže od dva sata.

Na pominjanje da ima pacijenata koji se žale da sada na laboratorijske analize čekaju napolju, većina pod temperaturom, na vetru i hladnoći, dr Parezanović je potvrdio da ta dijagnostika sada jeste izmeštena:

Kovid laboratorija sada je pored Poliklinike, (bočni ulaz Transfuzije). Moguće je da je tako, nisam bio tamo i ne znam gde je čekaonica, ali videćemo da i to ispravimo,  ukoliko je moguće.

    M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *