Korona brojke opadaju: u Kraljevu pozitivna tek svaka 26 testirana osoba

U Srbiji je, od poslednjeg preseka, registrovano još 1.277 osoba pozitivnih na koronavirus od 13.206 testiranih; prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja od kovida je preminulo još 20 osoba, jedna iz Kraljeva

Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da je, od poslednjeg preseka, sa teritorije grada Kraljeva registrovano još 11 OSOBA POZITIVNIH na koronavirus, od 291 testirane.

Od 126 uzoraka brisa za obradu PCR metodom

– 74 su bili uzorci uzeti od osoba sa simptomima Covida 19, pozitivni su rezultati TRI OSOBE.

– od 52 osobe testirane po drugim indikacijama (zdravstveni radnici, zbog putovanja, smeštaja u starački dom ili u bolnicu), SVE su NEGATIVNE.

Na osnovu antigenskog testa 165 testiranih, koronavirus je potvrđen kod njih OSAM OSOBA.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj osoba koje su na teritoriji grada Kraljeva od početka epidemije registrovane kao pozitivne na virus SARSCoV-2 sada iznosi 18.974.

Od poslednjeg izveštaja, prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, sa teritorije grada Kraljeva, preminula je jedna osoba od posledica infekcije koronavirusom u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu. Do sada su, od početka epidemije, sa teritorije Kraljeva od kovida preminule 353 osobe.

IZVEŠTAJ IZ OPŠTE BOLNICE „STUDENICA“

U Opštoj bolnici „Studenica“, prema izveštaju dostavljenom iz ove ustanove, trenutno se na bolničkom lečenju od kovida nalazi 21 pacijent. Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi je njih 8 (nema intubiranih, 4 su na neinvazivnoj terapiji, a još toliko na „high flow“ režimu). Tokom poslednja 24 časa primljena su dva pacijenta, tri su otpuštena, a jedan je preminuo.

Za poslednja 24 časa u bolničkoj kovid ambulanti obavljeno je 39 pregleda.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 6. majom u Kraljevu su date ukupno  63.944 doze različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 35.128 osoba, a obe doze primilo je ukupno 28.816 građana.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, sve do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Sputnjik V vakcine po spiskovima eUprave, a od 14 do 20 časova vakcinacija vakcinom Sinofarm – takođe po spisku eUprave.

Uporedo sa tim, do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofar, Fajzer, Sputnjik V i Astra Zeneka. 

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protov kovida..

U 12 seoskih ambulanti kraljevačkog kraja i danas je nastavljeno davanje prve i druge doze vakcina Sinofarm.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 6. majom, Sinofarm vakcinu primilo je 6.658 osoba, vakcinu Fajzer – 795, a Sputnjik V- 474 osobe.

ZVANIČAN IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka u našoj zemlji je, zvanično, registrovano još 1.277 osoba pozitivnih na koronavirus među 13.206 testiranih, a od posledica infekcije preminulo je još 20 kovid pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminulo je ukupno 6.519 ljudi.

Na respiratoru je, trenutno 131 pacijent od ukupno 3.901 hospitalizovanih (97 manje nego juče).

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu je registrovano još 237 novozaraženih, u Novom Sadu 64, u Nišu 44, u Novom Pazaru 35, u Šapcu 31, u Zaječaru 28, u Jagodini i Zrenjaninu po 27, u Valjevu 26, u Smederevu 25.

Prema ovom izveštaju – sva ostala mesta u Srbiji, među kojima i Kraljevo – imaju po manje od 20 osoba koje su za poslednja 24 časa registrovane kao pozitivne na koronavirus.

            M. M. D.