Korona presek: Kraljevo i Srbija, 20. april

U našoj zemlji je, od poslednjeg preseka, registrovano još 2.965 slučajeva zaraze koronavirusom među 15.562 testirane osobe, a od kovida su, prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, preminule još 32 osobe, nijedna iz Kraljeva

Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu, saopštio je da je, od poslednjeg preseka, sa teritorije grada Kraljeva registrovano još 46 OSOBA POZITIVNIH na koronavirus, od 306 testiranih.

Od 113 uzoraka brisa za obradu PCR metodom

– 97 su bili uzorci uzeti od osoba sa simptomima Covida 19, pozitivni su rezultati SEDAM OSOBA.

– od 16 osoba testiranih po drugim indikacijama (zdravstveni radnici, zbog putovanja, smeštaja u starački dom ili u bolnicu), JEDNA je POZITIVNA.

Na osnovu antigenskog testa 193 testirane osobe, koronavirus je potvrđen kod 38.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj osoba koje su na teritoriji grada Kraljeva od početka epidemije registrovane kao pozitivne na virus SARSCoV-2 sada iznosi 18.559.

Od poslednjeg izveštaja, prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, sa teritorije grada Kraljeva, nema preminulih od infekcije koronavirusom. Do sada je, od početka epidemije, sa teritorije Kraljeva od kovida preminula 331 osoba.

U Opštoj bolnici „Studenica“, prema izveštaju dostavljenom iz ove ustanove, trenutno se na bolničkom lečenju od kovida nalazi 69 pacijenata (10 manje nego juče). Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi je njih 11, (intubirana su dva, pet je na neinvazivnoj terapiji, a četiri pacijenta su na „high flow“ režimu). Tokom poslednja 24 časa primljeno je devet pacijenata, otpušteno je 17, a od posledica kovida 19 preminula su dva pacijenta. U bolničkim izveštajima navodi se broj preminulih koji se leče u ovoj ustanovi, bez obzira sa koje su teritorije, a u izveštajima Gradskog štaba – samo broj preminulih od posledica kovida među građanima sa teritorije Kraljeva, te otuda dolazi do nepoklapanja.

Za poslednja 24 časa u bolničkoj kovid ambulanti obavljeno je 139 pregleda.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa jučerašnjim danom (19. april), u Kraljevu je data ukupno 53.091 doza različitih vakcina. Prvu dozu vakcine primilo je 31.730, a obe doze ukupno 21.361 osoba. Danas je u novoj Hali sportova u Ribnici nastavljena vakcinacija građana prvom dozom Sinofarm vakcine bez zakazivanja termina preko eUprave, a bez termina, u skladu sa rasploživim količinama, građani mogu da se vakcinišu i vakcinom Sputnjik V.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 19. aprilom, vakcinisana je ukupno 4.859 osoba i to kineskom – Sinofarm vakcinom.

Od poslednjeg preseka u našoj zemlji je, zvanično, registrovano još 2.965 osoba pozitivnih na koronavirus od 15.562 testirane osobe, a od posledica infekcije preminula su još 32 kovid pacijenta. Od početka epidemije u Srbiji je od posledica infekcije koronavirusom preminula ukupno 6.058 osoba.

Na respiratoru je, trenutno 219 od ukupno 6.512 hospitalizovanih osoba (ovaj broj je u blagom padu već nekoliko dana, u odnosu na juče – u bolnicama je za 189 manji broj pacijenata koji se leče od kovida).

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu je registrovana još 701 novozaražena osoba, u Nišu 99, u Subotici 67, u Novom Pazaru 63, u Smederevu 61, u Šapcu 59, u Čačku, Kragujevcu i Pančevu po 55, u Valjevu i Zrenjaninu po 54. (*Kraljevo, prvi put u poslednjih nekoliko meseci, prema ovim rezultatima, nije na vrhu tabele opština i gradova koji imaju najveći broj novozaraženih)

Sva ostala mesta u Srbiji imaju po manje od 50 osoba koje su za poslednja 24 časa registrovane kao pozitivne na koronavirus.

   M. M. D.