Korona presek, Kraljevo i Srbija – 29. april

U Srbiji je, od poslednjeg preseka, registrovano još 2.007 osoba pozitivnih na koronavirus od 14.004 testirane, prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja od kovida je preminulo još 25 osoba, od kojih dve sa teritorije Kraljeva

Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da su, od poslednjeg preseka, sa teritorije grada Kraljeva registrovane još 24 OSOBE POZITIVNE na koronavirus, od 272 testirane.

Od 108 uzoraka brisa za obradu PCR metodom

– 72 su bili uzorci uzeti od osoba sa simptomima Covida 19, pozitivni su rezultati DVE OSOBE.

– od 36 osoba testiranih po drugim indikacijama (zdravstveni radnici, zbog putovanja, smeštaja u starački dom ili u bolnicu), SVE su NEGATIVNE.

Na osnovu antigenskog testa 164 testirane osobe, koronavirus je potvrđen kod 22.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj osoba koje su na teritoriji grada Kraljeva od početka epidemije registrovane kao pozitivne na virus SARSCoV-2 sada iznosi 18.859.

Od poslednjeg izveštaja, prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, sa teritorije grada Kraljeva preminule su, nažalost, još dve osobe od infekcije koronavirusom u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu. Do sada je, od početka epidemije, sa teritorije Kraljeva od kovida preminula 341 osoba.

IZVEŠTAJ IZ OPŠTE BOLNICE „STUDENICA“

U Opštoj bolnici „Studenica“, prema izveštaju dostavljenom iz ove ustanove, trenutno se na bolničkom lečenju od kovida nalazi 40 pacijenata (10 manje nego juče!). Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi je njih 13, (3 su intubirana, 6 je na neinvazivnoj terapiji, a 4 su na „high flow“ režimu). Tokom poslednja 24 časa primljena su 2 pacijenta, otpušteno je 9, a tri pacijenta su preminula. *U bolničkim izveštajima navodi se broj preminulih koji se leče u ovoj ustanovi, bez obzira sa koje su teritorije, a u izveštajima Gradskog štaba Kraljevo – samo broj preminulih od posledica kovida među građanima sa teritorije Kraljeva, te otuda dolazi do nepoklapanja.

Za poslednja 24 časa u bolničkoj kovid ambulanti obavljeno je 78 pregleda.

PODACI O VAKCINACIJI U KRALJEVU

Zaključno sa 28. aprilom u Kraljevu je dato ukupno  58.600 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 33.826 osoba, a obe doze primilo je ukupno 24.774 građana.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, sve do 20 časova traje vakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Sputnjik V vakcine bez zakazivanja termina preko eUprave. Uporedo sa tim, do 14 časova trajala je revakcinacija građana koji su svoj termin za drugu dozu vakcine Sinofarm i Fajzer dobili preko eUprave.

U 13 kraljevačkih sela nastavljena je vakcinacija prvom dozom vakcine Sinofarm svih punoletnih osoba bez termina i davanje druge doze za one koji su vakcinisani pre tri nedelje prvom dozom vakcine.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 28. aprilom, Sinofarm vakcinu primile su 5.813 osobe, vakcinu Fajzer – 486, a Sputnjik V – 341 osoba.

ZVANIČAN IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka u našoj zemlji je, zvanično, registrovano još 2.007 osoba pozitivnih na koronavirus među 14.004 testirane osobe, a od posledica infekcije preminulo je još 25 kovid pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji je, od posledica infekcije koronavirusom preminulo ukupno 6.337 osoba.

Na respiratoru je, trenutno 171 pacijent (10 više nego juče!) od ukupno 4.711 hospitalizovanih. U bolnicama je, u odnosu na juče, za 276 manji manji broj pacijenata koji se leče od kovida.

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu je registrovano još 418 novozaraženih koronavirusom, u Novom Sadu 121, u Nišu 69, u Šapcu 50 u Jagodini 43, u Kragujevcu 42, u Novom Pazaru i Paraćinu po 40.

Prema ovom izveštaju – sva ostala mesta u Srbiji, među kojima i Kraljevo – imaju po manje od 40 osoba koje su za poslednja 24 časa registrovane kao pozitivne na koronavirus.

   M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *