Korona presek: Kraljevo i Srbija – 31. maj

Od poslednjeg preseka u našoj zemlji registrovano je još 248 osoba pozitivnih na koronavirus od 8.684 testirane osobe; prema podacima Ministarstva zdravlja od kovida je preminulo još 11 osoba, nijedna sa teritorije Kraljeva

Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da je, sa teritorije grada Kraljeva, od poslednjeg preseka (objavljenog u subotu 29. maja) POTVRĐENO JOŠ DEVET SLUČAJEVA (OSAM u subotu i JEDAN juče) infekcije koronavirusom, od 277ukupno testiranih.

Tako sada ukupan broj osoba koje su na teritoriji grada Kraljeva od početka epidemije registrovane kao pozitivne na virus SARSCoV-2 iznosi 19.153.

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, od poslednjeg preseka, nema preminulih od posledica infekcije koronavirusom sa teritorije grada Kraljeva u Opštoj bolnici „Studenica“. Do sada je, od početka epidemije, sa teritorije Kraljeva od kovida preminulo 365 osoba.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 29. majom u Kraljevu je dato ukupno 76.780 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisane su 41.743 osobe, a obe doze primilo je ukupno 35.037 građana.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, danas do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka. 

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protov kovida.

U 12 seoskih ambulanti kraljevačkog kraja i danas je nastavljeno davanje prve doze i revakcinacija meštana Sinofarm vakcinom bez zakazivanja.

Služba kućnog lečenja sve vreme daje i prvu, i drugu dozu vakcine zainteresovanim nepokretnim osobama.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 29. majom, Sinofarm vakcinu primila je 11.341 osoba, vakcinu Fajzer – 2.348, a Sputnjik V – 786 osoba (trenutno nema prve doze vakcine Sputnjik V).

IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka, prema izveštaju Ministarstva zdravlja u našoj zemlji zvanično je registrovano još 248 osoba pozitivnih na koronavirus među 8.684 testiranih, a od posledica infekcije preminulo je još 11 kovid pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminule su 6.865 osoba.

Na respiratoru je, trenutno, 46 kovid pacijenata od ukupno 661 hospitalizovanih.

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu je registrovano još 37 novozaraženih, u Novom Pazaru 34, u Boru 19, u Čačku 14.

Prema ovom izveštaju – sva ostala mesta u Srbiji, među kojima i Kraljevo – imaju po manje od 10 osoba koje su za poslednja 24 časa registrovane kao pozitivne na koronavirus.

   M. M. D.