Korona presek: Kraljevo i Srbija, 5. jul

Od poslednjeg preseka u Srbiji je registrovano još 110 osoba pozitivnih na koronavirus od 7.881 testirane, a od kovid infekcije preminuo je, nažalost, još jedan pacijent; Kraljevo peti dan – nema novozaraženih

Tokom proteklog vikenda u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Kraljeva uzeta su 144 uzorka briseva, a analize su pokazale da je NIJEDNA OSOBA NIJE ZARAŽENA koronavirusom, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu.

Od početka epidemije u Kraljevu ukupan broj registrovanih slučajeva je  – 19.205.

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije Grada u Opštoj „Studenica“ nije bilo preminulih od kovida. Ukupan broj preminulih u Kraljevu od početka epidemije je 365.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 4. julom, u Kraljevu je dato ukupno 86.761 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 43.977 građana, a obe doze primilo je njih 42.784.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, danas do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka. 

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih osoba i vakciniše ih prvom i drugom dozom raspoloživih vakcina.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 4. julom, Sinofarm vakcinu primilo je 12.774 osoba, vakcinu Fajzer – 3.080, a Sputnjik V – 786 osoba (i dalje nema prve doze vakcine Sputnjik V).

IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka, prema izveštaju Ministarstva zdravlja u našoj zemlji zvanično je registrovano još 110 osoba pozitivnih na koronavirus među 7.881 testiranih, a preminuo je, nažalost, još jedan kovid pacijent. Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminulo je 7.059 ljudi.

Na respiratoru je, trenutno, 11 kovid pacijenata od 281 hospitalizovanih.

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu je registrovana još 21 novozaražena osoba, u Čačku i 18, u Novom Pazaru 11, u Vranju 7.

Gornji Milanovac, Zaječar i Temerin imaju po 6 novozaraženih, a Paraćin 5.

Prema ovom izveštaju – sva ostala mesta u Srbiji, od poslednjeg preseka imaju po manje od 5 novozaraženih koji su registrovani za poslednja 24 časa kao pozitivni na koronavirus.

     M. M. D.