Korona presek, Kraljevo i Srbija – 7. jul

Od poslednjeg preseka u Srbiji su registrovana još 103 slučaja zaraze koronavirusom među  8.520 testiranih; od kovid infekcije preminula su, nažalost, još dva pacijenta

Tokom proteklog vikenda u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Kraljeva uzeto je 175 uzoraka briseva, a analize su pokazale da su je JEDNA OSOBA POZITIVNA na koronavirus, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu.

Od početka epidemije u Kraljevu ukupan broj registrovanih slučajeva je  – 19.208.

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije Grada u Opštoj „Studenica“ nije bilo preminulih od kovida. Ukupan broj preminulih u Kraljevu od početka epidemije je 365.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 6. julom, u Kraljevu je dato ukupno 86.972 doze različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 44.089 građana, a obe doze primilo je njih 42.883.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, danas do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka. 

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih osoba i vakciniše ih prvom i drugom dozom raspoloživih vakcina.

Do petka – 8. jula, ponovo i u 12 seoskih ambulanti traju vakcinacija i revakcinacija Sinofarm vakcinom.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 6. julom, Sinofarm vakcinu primilo je 12.845 osoba, vakcinu Fajzer – 3.121, a Sputnjik V – 786 osoba (i dalje nema prve doze vakcine Sputnjik V).

IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka, prema izveštaju Ministarstva zdravlja u našoj zemlji zvanično su registrovane još 103 osobe pozitivnihe na koronavirus među 8.520 testiranih, a preminula su, nažalost, još dva kovid pacijenta. Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminule su 7.063 osobe.

Na respiratoru je, trenutno, 10 kovid pacijenata od 280 hospitalizovanih.