Korona presek: u Kraljevu i Srbiji – dalji pad broja novozaraženih

Od poslednjeg preseka u Srbiji je registrovano još 787 osoba pozitivnih na koronavirus od 12.514 testiranih; prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja od kovida je preminulo još 17 osoba, među kojima jedna sa teritorije Kraljeva

Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da je, od poslednjeg preseka, sa teritorije grada Kraljeva (kao i prethodna dva dana) registrovano još OSAM OSOBA POZITIVNIH na koronavirus, od 247 testiranih.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj osoba koje su na teritoriji grada Kraljeva od početka epidemije registrovane kao pozitivne na virus SARSCoV-2 sada iznosi 19.056.

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, od poslednjeg preseka od kovida je preminula još jedna osoba sa teritorije grada Kraljeva. Do sada je, od početka epidemije, sa teritorije Kraljeva od kovida preminulo 358 ljudi.

IZVEŠTAJ IZ OPŠTE BOLNICE „STUDENICA“

U Opštoj bolnici „Studenica“, prema izveštaju dostavljenom iz ove ustanove, trenutno se na bolničkom lečenju od kovida nalazi 19 pacijenata. Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi je njih 6 (dva su intubirana, dva su na neinvazivnoj ventilaciji, a još dva na „high flow“ režimu). Tokom poslednja 24 časa primljena su tdva pacijenta, toliko je i otpušteno,  a preminula je jedna osoba.

Za poslednja 24 časa u bolničkoj kovid ambulanti obavljeno je 28 pregleda.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 13. majom u Kraljevu je dato ukupno 67.656 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisane su 37.283 osobe, a obe doze primilo je ukupno 30.373 građana.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Sputnjik V vakcine po spiskovima eUprave.

Uporedo sa tim, danas do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V i Astra Zeneka. 

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protov kovida..

U 12 seoskih ambulanti kraljevačkog kraja i danas je nastavljeno davanje prve doze i revakcinacija meštana Sinofarm vakcinom.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 13. majom, Sinofarm vakcinu primilo je 8.049 osoba, vakcinu Fajzer – 1.224, a Sputnjik V – 751 osoba.

IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka, prema izveštaju Ministarstva zdravlja u našoj zemlji zvanično je registrovano još 787 osoba pozitivnih na koronavirus među 12.514 testiranih, a od posledica infekcije preminulo je još 17 kovid pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminulo je ukupno 6.646 ljudi.

Na respiratoru je, trenutno 101 pacijent (12 više nego juče) od ukupno 3.047 hospitalizovanih (264 manje nego juče).

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu su registrovane još 162 novozaražene osobe, u Novom Sadu 34, u Novom Pazaru 23, u Nišu 21, u Kragujevcu 19, u Valjevu 17, u Šapcu 16, u Leskovcu 15.

Prema ovom izveštaju – sva ostala mesta u Srbiji, među kojima i Kraljevo – imaju po manje od 15 osoba koje su za poslednja 24 časa registrovane kao pozitivne na koronavirus.

   M. M. D.