Korona presek za Kraljevo

Izveštaj Gradskog štaba za vanredne situacije u gradu na Ibru odnosi se na utorak – 14. septembar

Broj testiranih i novozaraženih u Kraljevu manji je u odnosu na prethodni izveštaj. Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo (za 14. septembar), u zdravstvenim ustanovama sa područja Kraljeva testirano je 805 uzoraka briseva na prisustvo novog koronavirusa. Prisustvo virusa potvrđeno je kod 157 osoba.

Na teritoriji grada Kraljeva, navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije u Kraljevu, ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije sada iznosi 21.483.

PODACI O VAKCINACIJI U KRALJEVU

Zaključno sa 14. septembrom, u Kraljevu je dato 100.546 različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 47.989, dve doze primilo je 45.973, a tri doze – 6.584 osobe.

Svakog dana, osim nedeljom, u novoj Hali sportova u Ribnici, od 8.00 do 18 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, svakog dana od 8 do 18 časova (osim nedeljom), građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka ili da prime i TREĆU DOZU vakcine za koju se odluče po preporuci lekara.

PREPORUKA ZA TREĆU (BUSTER) DOZU

Treća buster doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koji su primili, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

1. osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi

2. osobe starije od 70 godina

3. osobe starije od 60 godine u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite

4. zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite

5. putnici u medjunarodnom saobraćaju – odnosi se na osobe vakcinisane u Srbiji.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću buster dozu i ostavlja im se mogućnost da izaberu vrstu vakcine koju će da prime kao treću. Izuzetak je ukoliko se za treću primenjuje Gam-Covid-Vak,u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine.

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina protiv Covid-19 se preporučuje kod dece sa komorbiditetima, kao i kod gojazne dece  uz prethodno dobijeno mišljenje pedijatra subspecijaliste iz odgovarajućih oblasti. Vakcina se može primeniti i kod ostale dece od 12 – 15 godina uz saglasnost roditelja i mišljenja pedijatra. Vakcinacija protiv Covid-19 dece navedenog uzrasta sprovodi se u službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja, kao i na pedijatrijskim odeljenjima opštih bolnica i u pedijatrijskim ustanovama na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a sve u skladu sa novim Stručno metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih osoba i vakciniše ih prvom i drugom dozom raspoloživih vakcina.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 14. septembrom, Sinofarm vakcinu primilo je 15.178, vakcinu Fajzer – 4.640, a Sputnjik V – 786 osoba.

Treću dozu vakcine Sinofarm primilo je 4.635 osoba, Fajzer vakcinu 1.584, a Sputnjik V – prvu komponentu (kao treću dozu) primilo je 365 osoba (treću dozu primile su, ukupno, 6.584 osobe).

       M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *