Korona se u Kraljevu polako smiruje

U Srbiji su od poslednjeg preseka registrovane još 1.402 osobe pozitivne na koronavirus od 12.647 testiranih; prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja od kovida su preminule još 22 osobe, nijedna iz Kraljeva

Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da je, od poslednjeg preseka, sa teritorije grada Kraljeva registrovano još 15 OSOBA POZITIVNIH na koronavirus, od 210 testiranih.

Od 101 uzorka brisa za obradu PCR metodom

– 70 su bili uzorci uzeti od osoba sa simptomima Covida 19, pozitivni su rezultati ŠEST OSOBA.

– od 31 osobe testirane po drugim indikacijama (zdravstveni radnici, zbog putovanja, smeštaja u starački dom ili u bolnicu), SVE su NEGATIVNE.

Na osnovu antigenskog testa 109 testiranih osoba, koronavirus je potvrđen kod njih DEVET.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj osoba koje su na teritoriji grada Kraljeva od početka epidemije registrovane kao pozitivne na virus SARSCoV-2 sada iznosi 18.950.

Od poslednjeg izveštaja, prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, sa teritorije grada Kraljeva nema preminulih od posledica infekcije koronavirusom u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu. Do sada je, od početka epidemije, sa teritorije Kraljeva od kovida preminula 351 osoba.

IZVEŠTAJ IZ OPŠTE BOLNICE „STUDENICA“

U Opštoj bolnici „Studenica“, prema izveštaju dostavljenom iz ove ustanove, trenutno se na bolničkom lečenju od kovida nalazi 26 pacijenata. Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi je njih 10, (nema intubiranih, 5 je na neinvazivnoj terapiji, a isto toliko i na „high flow“ režimu). Tokom poslednja 24 časa primljena su 3 pacijenta, nijedan nije otpušten, a nije bilo ni preminulih..

Za poslednja 24 časa u bolničkoj kovid ambulanti obavljena su 64 pregleda.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 4. majom u Kraljevu je dato ukupno  62.159 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisane su 34.424 osobe, a obe doze primilo je ukupno 27.735 građana.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, sve do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Sputnjik V vakcine bez zakazivanja termina preko eUprave. Uporedo sa tim, do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofar, Fajzer, Sputnjik V i Astra Zeneka.  

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcino, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protov kovida..

I u 13 seoskih ambulanti kraljevačkog kraja danas je nastavljeno davanje prve i druge doze vakcina Sinofarm.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 4. majom, Sinofarm vakcinu primilo je 6.210 osoba, vakcinu Fajzer – 633, a Sputnjik V- 395 osoba.

ZVANIČAN IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka u našoj zemlji su, zvanično, registrovane još 1.402 osobe pozitivne na koronavirus među 12.647 testiranih, a od posledica infekcije preminula su još 22 kovid pacijenta. Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminulo je ukupno 6.378 ljudi.

Na respiratoru je, trenutno 145 pacijenata od ukupno 4.113 hospitalizovanih.

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu je registrovano još 311 novozaraženih, u Šapcu 55, u Novom Sadu 53, u Jagodini 38, u Čačku 36, u Smederevu 35, u Valjevu 33.

Prema ovom izveštaju – sva ostala mesta u Srbiji, među kojima i Kraljevo – imaju po manje od 30 osoba koje su za poslednja 24 časa registrovane kao pozitivne na koronavirus.

            M. M. D.