Kraljevo, 20. novembar: posle tri dana „zatišja“ kovid ponovo odnosi živote

Broj novozaraženih i dalje je u padu, a prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, u gradu na Ibru – na koronavirus je pozitivna svaka deseta testirana osoba

PODACI ZA CELU SRBIJU

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, u našoj zemlji, od poslednjeg preseka registrovano je još 2.648 osoba koje su novozaražene koronavirusom među 14.051 testiranih.

U bolnicama širom Srbije, od posledica infekcije koronavirusom leči se 6.160 pacijenata, a na respiratorima je njih 228.

Prema najnovijim, zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, od kovida je u celoj Srbiji, nažalost, preminula još 51 osoba, tako da ukupan broj preminulih od ove bolesti – od početka epidemije sada, zvanično, iznosi 11.166.

PODACI ZA KRALJEVO

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 42 (juče 45) među 435 testiranih osoba, pokazuje najnoviji izveštaj Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Tako sada, na teritoriji grada Kraljeva ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije iznosi  – 29.456.

Nažalost, trend dana bez preminulih od kovida u Kraljevu nije nastavlje. Posle tri dana bez preminulih, u Opštoj bolnici „Studenica“ od posledica kovid infekcije preminule su Tri osobe sa teritorije grada Kraljeva. Od 19. septembra (otkada je broj preminulih od kovida na dnevnom nivou postao gotovo svakodnevan), u kraljevačkoj Opštoj bolnici „Studenica“, od kovida je do sada preminulo 147 osoba sa teritorije Kraljeva.

VIKENDOM NEMA ZASEBNOG IZVEŠTAJA IZ BOLNICE „STUDENICA“

PODACI O VAKCINACIJI U KRALJEVU

Zaključno sa 19. novembom, u Kraljevu je dato 127.493 različite vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 52.642, dve doze primilo je 50.419, a tri doze – 24.430 osoba.

Svakog dana, osim nedeljom, u novoj Hali sportova u Ribnici, od 8.00 do 17.00 časova (radno vreme vakcinalnog punkta produženo je za sat vremena počev od 15. novembra), traje redovna revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i vakcinom Astra Zeneka, kao i davanje druge doze vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Svi koji žele mogu da prime prvu dozu vakcina Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V, Astra Zeneka i Moderna.

Naime, na punktu u novoj Hali sportova od 9. novembra dostupna je i vakcina Moderna. S obzirom da su bočice od 10 doza, sva zainteresovana lica starija od 12 godina, mogu da se jave na ovaj vakcinalni punkt, kako bi se formiranjem grupa od 10 osoba sprovodila vakcinacija prvom, nakon 28 dana drugom dozom i, na kraju – trećom.

Uporedo sa tim, svakog dana, od 8.00 do 16.00 časova (osim nedeljom i u dane državnih praznika), građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka ili da prime i TREĆU DOZU vakcine za koju se odluče po preporuci lekara.

PREPORUKA ZA TREĆU (BUSTER) DOZU

Treća buster doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koji su primili, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

1. osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi

2. osobe starije od 70 godina

3. osobe starije od 60 godine u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite

4. zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite

5. putnici u medjunarodnom saobraćaju – odnosi se na osobe vakcinisane u Srbiji.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja prošlo najmanje šest meseci, mogu da prime treću buster dozu i ostavlja im se mogućnost da izaberu vrstu vakcine koju će da prime kao treću. Izuzetak je ukoliko se za treću primenjuje Gam-Covid-Vak, jer se u tom slučaju daje prva komponenta navedene vakcine.

Prema novom Stručno-metodološkom uputstvu vakcinacije protiv Covid-19 skraćuje se vreme od II Sinofarm do treće doze vakicne – na 4 meseca, a za Pfizer, Sputnjik i Astrazeneku III buster doza – na pet meseci posle II redovne. Uputstvo se primenjuje od 23. oktobra.

Po novom SMU vakcinacije protiv Covida-19, Stručni komitet preporučuje da se kod nepotpuno vakcinisanih osoba, kod kojih je prošlo najmanje šest meseci od primanja prve doze, može primeniti bilo koja vakcina protiv Covida-19 po sopstvenom izboru,tj. ne nužno ona koju su prvobitno primili, ali je neophodno da prime dve doze iste vakcine sa propisanim razmakom.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih lica i vakciniše prvom, drugom i trećom dozom Sinofarma.

U 12 seoskih ambulanti nastavljeno je davanje I i II doze Sinofarm vakcine. Sve osobe koje su stekle uslove za III dozu, Sinofarm vakcinu mogu dobiti u seoskim ambulantama. a za ostale vakcine treba da dođu u Halu sportova u Ribnici.

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina protiv Covid-19 se preporučuje kod dece sa komorbiditetima, kao i kod gojazne dece uz prethodno dobijeno mišljenje pedijatra subspecijaliste iz odgovarajućih oblasti. Vakcina se može primeniti i kod ostale dece od 12 – 15 godina uz saglasnost roditelja i mišljenja pedijatra. Vakcinacija protiv Covid-19 dece navedenog uzrasta sprovodi se u službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja, kao i na pedijatrijskim odeljenjima opštih bolnica i u pedijatrijskim ustanovama na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a sve u skladu sa novim Stručno metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 19. novembrom, Sinofarm vakcinu primilo je 17.487, vakcinu Fajzer – 6.682, a Sputnjik V – 1.013 osoba.

Treću dozu vakcine Sinofarm primilo je 16.134, Fajzer vakcinu 6.056, Sputnjik V – prvu komponentu (kao treću dozu) primilo je 2.178 osoba, Astrazeneku 51, a Modernu 11 osoba. Tri doze vakcina primilo je ukupno 24.430 ljudi.

         M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *