Kraljevo i Srbija: korona presek 29. maj

U Srbiji su od poslednjeg preseka registrovane još 274 osobe pozitivne na koronavirus od 9.296 testiranih; prema podacima Ministarstva zdravlja od kovida je preminulo još 10 osoba, među kojima nema nikoga sa teritorije Kraljeva

Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da je, sa teritorije grada Kraljeva, od poslednjeg preseka potvrđeno još DEVET slučajeva infekcije koronavirusom među 206 testiranih osoba.

Tako sada ukupan broj osoba koje su na teritoriji grada Kraljeva od početka epidemije registrovane kao pozitivne na virus SARSCoV-2 iznosi 19.144.

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, od poslednjeg preseka, nema preminulih od posledica infekcije koronavirusom sa teritorije grada Kraljeva u Opštoj bolnici „Studenica“. Do sada je, od početka epidemije, sa teritorije Kraljeva od kovida preminulo 365 ljudi.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 28. majom u Kraljevu je dato ukupno 75.750 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 41.158 ljudi, a obe doze primile su ukupno 34.592 osobe.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, danas do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka. 

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protov kovida.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 28. majom, Sinofarm vakcinu primilo je 10.920 osoba, vakcinu Fajzer – 2.185, a Sputnjik V – 786 osoba (trenutno nema prve doze vakcine Sputnjik V).

IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka, prema izveštaju Ministarstva zdravlja u našoj zemlji zvanično su registrovane još 274 osobe pozitivne na koronavirus među 9.296 testiranih, a od posledica infekcije preminulo je još 10 kovid pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminule su 6.844 osobe.

Na respiratoru je, trenutno, 55 kovid pacijenata (četiri manje nego juče) od ukupno 746 hospitalizovanih osoba.

                      M. M. D.