Kraljevo i Srbija: korona presek za 28. jun

Od poslednjeg preseka u našoj zemlji registrovane su još 84 osobe pozitivne na koronavirus od 7.530 testiranih; u Kraljevu epidemiološka situacija – stabilna

Tokom poslednja 24 časa u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Kraljeva uzeto je 145 uzoraka briseva, a analize su pokazale da NIJEDNA OSOBA NIJE ZARAŽENA koronavirusom, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu.

Od početka epidemije u Kraljevu ukupan broj registrovanih slučajeva je  – 19.202

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije Grada u Opštoj „Studenica“ nije bilo preminulih od kovida. Ukupan broj preminulih u Kraljevu od početka epidemije je 365.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 27. junom, u Kraljevu je dato ukupno 86.127 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 43.738 osoba, a obe doze primilo je ukupno 42.389 građana.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, danas do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka. 

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protov kovida.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih osoba i vakciniše ih prvom i drugom dozom raspoloživih vakcina.

U 12 seoskih ambulanti kraljevačkog kraja od danas do 2. jula nastavlja se davanje prve doze i revakcinacija meštana Sinofarm vakcinom bez zakazivanja.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 27. junom, Sinofarm vakcinu primilo je 12.632 osobe, vakcinu Fajzer – 2.988, a Sputnjik V – 786 osoba (i dalje nema prve doze vakcine Sputnjik V).

IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka, prema izveštaju Ministarstva zdravlja u našoj zemlji zvanično su registrovane još 84 osobe pozitivne na koronavirus među 7.530 testiranih, a od posledica kovid infekcije preminulo je, nažalost, još 8 ljudi. Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminulo je 7.039 ljudi.

Na respiratoru je, trenutno, 13 kovid pacijenata od 309 hospitalizovanih osoba.

      M. M. D.