Kraljevo i Srbija – korona statistika za 1. jun

U Srbiji je, od poslednjeg preseka registrovano još 230 osoba pozitivnih na koronavirus od 11.421 testiranih; prema podacima Ministarstva zdravlja od kovida je preminulo još 7 osoba, nijedna sa teritorije Kraljeva

Tokom poslednja 24 časa u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Kraljeva testirano je ukupno 213 uzoraka nazofarnigealnog brisa na novi Korona virus. Prisustvo virusa je potvrđeno kod ŠEST osoba, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu

Od početka epidemije u Kraljevu ukupan broj registrovanih slučajeva je  – 19.159.

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije Grada u Opštoj „Studenica“ nije bilo preminulih od kovida. Ukupan broj preminulih u Kraljevu od početka epidemije je 365.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 31. majom u Kraljevu je dato ukupno 77.931 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisane su 42.584 osobe, a obe doze primilo je ukupno 35.347 građana.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, danas do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka. 

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protov kovida.

U 12 seoskih ambulanti kraljevačkog kraja od juče, sve do 4. juna – nastavlja se davanje prve doze i revakcinacija meštana Sinofarm vakcinom bez zakazivanja.

Služba kućnog lečenja sve vreme daje i prvu, i drugu dozu vakcine zaintereseovanim nepokretnim osobama.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 31. majom, Sinofarm vakcinu primilo je 11.965 osoba, vakcinu Fajzer – 2.565, a Sputnjik V – 786 osoba (trenutno nema prve doze vakcine Sputnjik V).

IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka, prema izveštaju Ministarstva zdravlja u našoj zemlji zvanično je registrovano još 230 osoba pozitivnih na koronavirus među 11.421 testirane, a od posledica infekcije preminulo je još 7 kovid pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminule su 6.872 osobe.

Na respiratoru je, trenutno, 41 kovid pacijenat od ukupno 594 hospitalizovane osobe.

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu je registrovano još 48 novozaraženih, u Novom Sadu 12, u Kraljevu, Zaječaru, Zrenjaninu i Jagodini po 6.

Po 5 novozaraženih registrovano je u Valjevu, Bosilegradu, Vlasotincu, Kragujevcu i Paraćinu.

Prema ovom izveštaju – sva ostala mesta u Srbiji imaju po manje od 5 osoba koje su za poslednja 24 časa registrovane kao pozitivne na koronavirus.

   M. M. D.