Kraljevo: Manji broj dece obolele od kovida

Poslednjih dana dolazi do smirivanje epidemije kovida 19 kod dece. Odziv na redovnu vakcinaciju dece je zadovoljavajući – kažu pedijatri Doma zdravlja u Kraljevu

            Broj dece obolele od kovida 19 poslednjih dana opada i tako prati blago smirivanje epidemije u populaciji odraslih. Kod dece su komplikacije mnogo ređe nego kod odraslih, pa je tako u Klinički centar „Dr Dragiša Mišović“ od kako je počela epidemija, na lečenju bilo desetak dece iz Kraljeva, kaže dr Jelena Zubljić, pedijatar u Službi za zdravstvenu zaštitu dece u kraljevačkom Domu zdravlja.

            Ipak, u Dečijem domu zdravlja ima uobičajene gužve, jer još traje sezona respiratornih infekcija.

            – Ima i sada dece obolele od korone, ali možemo reći da pada broj obolelih, kao što pada i kod odraslih. Srećom, kod dece nije bilo mnogo komplikacija, bilo je desetak slučajeva koje smo u pratnji lekara transportovali za Beograd. Deca se vode direktno iz Doma zdravlja za Beograd, a ne u našu bolnicu i na sreću imali smo malo takvih slučajeva. Sada je broj pozitivne dece sve manji, ali su u tom uzrastu aktuelne respiratorne infekcije.

Doktorka Zubljić kaže da se sva deca koja imaju temperaturu i sumnjive kontakte najpre javljaju u respiratorno-trijažnu kovid ambulantu za decu:

Simptomi kovida kod dece su povišena temperatura i infekcija uglavnom gornjih respiratornih puteva – bol u grlu i kašalj. Kod dece se vrlo retko javljaju upale pluća, a kada smo imali takve slučajeve, oni su transportovani za Beograd. U našoj kovid ambulanti radimo antigensko testiranje, što je komforno za pacijente i roditelje, a kad je potrebno, neku decu šaljemo na PCR testiranje u kovid ambulantu za odrasle, ali to su ređi slučajevi.  

Dr Jelena Zubljić

Poslednjih dana u medijima se moglo pročitati da je u nekim gradovima došlo do manjeg odziva na redovnu imunizaciju dece, ali dr Jelena Zubljić kaže da u Kraljevu nije tako:

Nemamo manji odaziv, osim kod bolesne dece, što je za svaku pohvalu i za roditelje, a i za našu službu. Naprotiv, mislim da je tokom prošle godine bio čak i veći odaziv, da su roditelji zbog straha bili spremniji da vakcinišu decu. Sa vakcinacijom nismo prestajali nijednog momenta, a u skladu sa uputstvom Instituta „Batut“ da se vakcinacija obavlja isto kao i kad nije bilo kovida. Jedino što sada imamo dosta pozitivnih na kovid u porodici, pa i bolesne dece, i onda se odloži na dva meseca, tako da nemamo pad imunizacije.

Na pitanje kako povećatiu imunitet kod dece i da li je preporučljiv dodatak vitamina, pedijatrica dr Jelena Zubljić kaže da je za imunitet kod dece najvažnija kvalitetna ishrana i da je to ono što ih održava zdravima. Mogu se deci davati tzv. imunomodulatori, kao što su vitamin D i cink, ali smatra da nije potrebna neka posebna vitaminska terapija. Podsetila je da su česte infekcije neminovnost kod male dece koja borave u kolektivima.

Dr Zubljić je rekla da ekipe Službe za zdravstvenu zaštitu dece rade poslednjih meseci udarnički i na mnogo koloseka:

– Uz kovid i redovnu ambulantu, radimo redovnu imunizaciju dece, učestvujemo u vakcinaciji odraslih, a sada je u toku i upis dece u prvi razred. To nam je ogroman posao svake godine, ali za sada uz pomoć lekara iz Opšte bolnice za konsultativne preglede, sve ide po planu. Ljudi su iznureni, radimo i vikendom, od 7-20h svakog vikenda dežuraju po dva pedijatra i pre i posle podne. Pored toga, administracija je sad malo veća, traži se potvrda da je dete zdravo da bi se vratilo u kolektiv, pa je i zbog toga povećan obim posla.

            Doktorka Jelena Zubljić kaže da su uobičajene gužve u čekaonicama, ali da uz podršku i razumevanje roditelja ekipe Službe za zdravstvenu zaštitu dece uspevaju da sve odrade na vreme.

R.Vesković

naslovna fotografija/ilustracija: Kelly Sikkema, Unsplash