Među 170 odlikovanih – dr Milan Parezanović i posthumno dr Danijela Gordić iz Kraljeva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Dana državnosti, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, uz ocenu da je Sretenje za Srbiju bukvar i čitanka, vreme preispitivanja i vreme jedinstva našeg naroda, ma gde da živi

Hvala junacima našeg doba, koji su Srbiji mnogo dali i živeli ne samo za sebe, nego za nas. Dati Srbiji ne tražeći ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju – najviše je što neko za života može da uradi i zato Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje može da pruži. Njihova imena biće upisana u večnu knjigu časti, hrabrosti i hvale“, poručio je laureatima tokom dodele zaslužnim pojedincima i institucijama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dr Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice “Studenica” i posthumno dr Danijela Gordić, pulmolog, odlikovani su, povodom Dana državnosti Zlatnom medaljom za zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanu širenja zarazne bolesti Covid-19.

Priznanje je dr Milanu Parezanoviću uručeno lično, a u ime doktorke Danijele Gordić nagradu je primio njen suprug Saša Rafailović.

Doktor Milan Parezanović, koji je i pomoćnik direktora bolnice za internistički sektor, prošle godine se, posle tri i po decenije duge karijere susreo na najvećim profesionalnim iskušenjem – u borbi protiv pandemije novog koronavirusa i bolesti koju izaziva – Covid 19. Jednog dana se i sam razboleo: imao je upalu pluća i lečen u kućnim uslovima i, bez posledica na plućima, iako je proces oporavka trajao malo duže.

Sa dodele odlikovanja dr Milanu Parezanoviću – snimak ekrana RTS

Za portal Krug dr Milan Parezanović govorio je da je borba sa kovidom timski rad i da u početku niko nije znao mnogo o virusu.

Kad smo počeli da primamo bolesnike, strah se polako transformisao u opreznost, uz ozbiljan rad svih: i doktora, i medicinskih sestara, i higijeničara, vozača, svih…

Magistar – specijalista interne medicine i subspecijalista pulmologije dr Danijela Gordić, zaposlena u Opštoj bolnici “Studenica” preminula je 20. decembra u Beogradu od posledica infekcije koronavirusom. Dr Gordić osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Kraljevu, a Medicinski fakultet u Beogradu. Od 2000. godine bila je zaposlena u Zdravstvenom centru “Studenica”. Tokom radnog veka neprekidno se usavršavala – magistrirala je 2004. godine, specijalizaciju iz interne medicine završila 2006. godine, a užu specijalizaciju iz pulmologije 2017. godine.

Sa dodele priznanja posthumno odlikovanoj dr Danijeli Gordić (snimak ekrana RTS)

„Uz razoružavajuće topao, gotovo dečji osmeh, obraćala se svakom pacijentu sa posebnom pažnjom. U razgovoru je bila ljubazna, beskrajno strpljiva, u poslu pedantna, precizna, odgovorna, požrtvovana. Za sve je imala vremena, snage i strpljenja. A onda je sve koje je volela, jedne decembarske noći tiho, onako kako odlaze anđeli, zauvek napustila. Nebeska bolnica je mnogo bogatija jer u svojim odajama ima vrsnog lekara, Upravo dr Milan parezanović je, opraštajući se od dr Danijele Gordić istakao kako je, “šta god da je radila, Nela poslu prilazila sa neviđenom energijom i uponošću, nikada ne pokazujući da je umorna od posla i obaveza. Bila je divna koleginica, divna saradnica, divna supruga, majka, kćerka, prema svima ljubazna i sve je razoružavala svojim divnim osmehom“.

Ukazom predsednika Srbije, povodom Dana državnosti, odlikovano je 164 pojedinaca, ustanova i udruženja, a spisak svih odlikovanih možete pogledati na ovom LINKU.

1 komentar za naslov “Među 170 odlikovanih – dr Milan Parezanović i posthumno dr Danijela Gordić iz Kraljeva

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *