Najnoviji podaci kovid statistike

Zaključno sa jučerašnjim danom u Kraljevu je dato 99.663 različitih vrsta vakcina, a treću dozu vakcine primilo je 6.050 građana

Od poslednjeg preseka, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, u našoj zemlji su registrovane još 5.003 koronavirusom zaražene osobe među 16.098 testiranih.

U bolnicama širom Srbije, od posledica infekcije koronavirusom leči se 2.780 (278 više nego juče) pacijenata, a na respiratorima je 138 osoba (šest više nego juče).

Prema najnovijem izveštaju Ministarstva zdravlja, od kovida je, nažalost, preminulo još 28 ljudi, tako da ukupan broj preminulih od ove bolesti – od početka epidemije sada iznosi 7.548.

IZVEŠTAJ GRADSKOG ŠTABA U KRALJEVU ZA 11. SEPTEMBAR

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo (za 11. septembar), u zdravstvenim ustanovama sa područja Kraljeva testirano je 614 uzoraka briseva na prisustvo novog koronavirusa. Prisustvo virusa potvrđeno je kod 111 osoba

Na teritoriji grada Kraljeva ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije sada iznosi 21.062.

PODACI O VAKCINACIJI U KRALJEVU

Zaključno sa 11. septembrom, u Kraljevu je dato 99.663 različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 47.753, dve doze primilo je njih 45.560 osoba, a tri doze – 6.050.

Svakog dana, osim nedeljom, u novoj Hali sportova u Ribnici, od 8.00 do 18 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, svakog dana od 8 do 18 časova (osim nedeljom), građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka ili da prime i TREĆU DOZU vakcine za koju se odluče po preporuci lekara.

PREPORUKA ZA TREĆU (BUSTER) DOZU

Treća buster doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koji su primili, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

1. osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi

2. osobe starije od 70 godina

3. osobe starije od 60 godine u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite

4. zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite

5. putnici u medjunarodnom saobraćaju – odnosi se na osobe vakcinisane u Srbiji.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću buster dozu i ostavlja im se mogućnost da izaberu vrstu vakcine koju će da prime kao treću. Izuzetak je ukoliko se za treću primenjuje Gam-Covid-Vak,u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine.

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina protiv Covid-19 se preporučuje kod dece sa komorbiditetima, kao i kod gojazne dece  uz prethodno dobijeno mišljenje pedijatra subspecijaliste iz odgovarajućih oblasti. Vakcina se može primeniti i kod ostale dece od 12 – 15 godina uz saglasnost roditelja i mišljenja pedijatra. Vakcinacija protiv Covid-19 dece navedenog uzrasta sprovodi se u službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja, kao i na pedijatrijskim odeljenjima opštih bolnica i u pedijatrijskim ustanovama na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a sve u skladu sa novim Stručno metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih osoba i vakciniše ih prvom i drugom dozom raspoloživih vakcina.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 11. septembrom, Sinofarm vakcinu primilo je 15.032, vakcinu Fajzer – 4.550, a Sputnjik V – 786 osoba.

Treću dozu vakcine Sinofarm primilo je 4.311 osoba, Fajzerovu vakcinu 1.460, a Sputnjik V – prvu komponentu (kao treću dozu) primilo je 279 osoba (treću dozu primilo je, ukupno, 6.050 osoba)

       M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *