Od danas više neće biti redovnih lokalnih obaveštenja o epidemiološkoj situaciji

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, Zavod za javno zdravlje Kraljevo će nastaviti da dostavlja neophodne informacije, a ovo su podaci koji se odnose na današnji dan

U skladu sa obaveštenjem Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, koji je od početka epidemije virusa korona izveštavao o epidemiološkoj situaciji na teritoriji Grada Kraljeva, ali i opština Vrnjačka Banja i Raška, u kome se kaže da je epidemiološka situacija na teritoriji našeg grada ocenjena kao povoljna, prestala je i potreba da Zavod za javno zdravlje dostavlja dnevne izveštaje o epidemiološkoj situaciji.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, Zavod za javno zdravlje Kraljevo će nastaviti da dostavlja neophodne informacije.

I pored povoljne epidemiološke situacije na teritoriji Kraljeva, građanima je upućen apel da se i dalje pridržavaju preventivnih mera kako ne bi došlo do pogoršanja situacije, ali i da se zaštite jedinim sigurnim načinom – vakcinacijom, kako bismo sačuvali i sebe i druge i sprečili širenje virusa korona.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 7. julom, u Kraljevu je dato ukupno 87.079 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 44.150 građana, a obe doze primilo je njih 42.929.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, danas do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka. 

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih osoba i vakciniše ih prvom i drugom dozom raspoloživih vakcina.

Još danas i u 12 seoskih ambulanti traju vakcinacija i revakcinacija Sinofarm vakcinom.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 7. julom, Sinofarm vakcinu primilo je 12.879 osoba, vakcinu Fajzer – 3.148, a Sputnjik V – 786 osoba (i dalje nema prve doze vakcine Sputnjik V).

IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka, prema izveštaju Ministarstva zdravlja u našoj zemlji zvanično je registrovane još 97 osoba pozitivnihe na koronavirus među 8.112 testiranih, a preminuo je, nažalost, još jedan kovid pacijenta Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminule su 7.064 osobe.

Na respiratoru je, trenutno, 10 kovid pacijenata od 282 hospitalizovane osobe.

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu je registrovano još 16 novozaraženih osoba, u  Paraćinu 9, u Čačku i Novom Sadu po 7, u Nišu i Kruševcu po 6, u Vrbasu 4.

Prema ovom izveštaju – sva ostala mesta u Srbiji, od poslednjeg preseka imaju po manje od 4 novozaražene osobe koje su registrovane za poslednja 24 časa kao pozitivne na koronavirus.

     M. M. D.