Potvrđeno: koronavirus „ušao“ i u Gerontološki centar (VIDEO)

Načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice “Studenica” dr MIlan Parezanović potvrdio je da je u petak primljeno četvoro pacijenata iz Gerontološkog centra u Mataruškoj Banji

U današnjem obraćanju novinarima dr Parezanović je na pitanje “Kruga” da li je tačno da je virus ušao i u Gerontološki centar, odgovorio:

Ušao je virus u Gerontološki centar, imali smo… ne znam, ne mogu vam reći tačno koliko imamo bolesnika iz Gerontološkog centra, ali istog momenta kada smo primili prva četiri bolesnika, obavestili smo gradski Krizni štab i ministarstvo. Preduzete su određene mere, celo prošlo leto smo ih štitili, nadamo se da smo određenim merama uspeli to da suzbijemo da se ne rasplamsa bolest u Gerontološkom centru onoliko koliko nažalost može da se rasplamsa – rekao je dr Milan Parezanović.

Pogledajte celu njegovu izjavu:

Do pisanja ovog teksta nismo uspeli da uspostavimo kontakt sa prof. dr Radovanom Čekancem, koordinatorom za zdravstvena pitanja u Kriznom štabu za borbu protiv kovida, tako da nam za sada nije poznato koliko korisnika i osoblja u Gerontološkom centru je zaraženo, a koliko obolelo od kovida, kao ni u kakvom su zdravstvenom stanju.

Zato podsećamo da je u petak 27. novembra direktor Opšte bolnice dr Zoran Mrvić gostujući na TV Kraljevo na pitanje o Gerontološkom centru rekao:

Čačnuli ste atomsku bombu. Noćas su primljena četiri pacijenta iz Gerontološkog centra. Ako znamo da tamo imamo oko stotinu nepokretnih  i koliko sam obavešten oko 145 pokretnih štićenika, to je jako opasno. Čuo sam se sa direktorom zavoda za javno zdravlje dr Macanom da se napravi jedan polukarantin, u saglasnosti sa upravom staračkog doma, da svo osoblje koje radi tu radi jedan duži period, pa da odlazi kući, kad se vraća na posao da budu testirani… da osim što nema poseta zatvorimo i ostale mogućnosti za unos infekcije. Daj bože da nam to uspe, inače… – rekao je tada dr Zoran Mrvić i dodao da je obavestio i ministra zdravlja i da je napravljen određeni plan s obzirom na to da gerontološki centar ni iz daleka nema dovoljno medicinskog kadra da se nosi sa infekcijom.

            R.V.