Preporuka „Batuta“: Zbog širenja koronavirusa neophodno poštovanje mera

Na osnovu analize podataka koje svakodnevno prikuplja Institut za javno zdravlje Srbije očekuje se postepeni porast broja obolelih od kovida, ali je manje verovatno da će infekcije dovesti do ozbiljnog kliničkog ishoda navodi se u saopštenju

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je da se u našoj zemlji tokom poslednje dve nedelje beleži porast broja obolelih od kovida 18, koji je praćen i povećanjem broja pacijenata na bolničkom lečenju.

Na osnovu analize podataka koje svakodnevno prikuplja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” očekuje se postepeni porast broja obolelih bez naglih skokova.

U Srbiji se registruje omikron varijanta SARS-CoV-2 virusa i sve njegove subvarijante.

U poređenju sa ranijim cirkulišućim varijantama virusa, manje je verovatno da će infekcije omikron varijantom dovesti do ozbiljnog kliničkog ishoda koji zahteva bolničko lečenje ili prijem u jedinicu intenzivne nege.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i karakteristikama virusa, očekuje se da će epidemiološka situacija u narednom periodu biti stabilna i održavati se na kontrolisanom nivou.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” preporučuje svim građanima koji nisu vakcinisani da to sada učine, a oni koji su se vakcinisali sa dve doze treba da prime buster doze vakcine i to prvu buster dozu najmanje tri meseca od poslednje vakcinacije.

Druga buster doza se preporučuje osobama sa posebnim rizicima od infekcije, a to su osobe sa hroničnim oboljenjima i stanjima oslabljenog imuniteta, osobe starije od 60 godina i zdravstveni radnici.

Drugu buster dozu vakcine moguće je primiti ukoliko je od prethodne buster doze prošlo više od pet meseci.

Nezavisno od vakcinalnog statusa, svim građanima se preporučuje nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama ili na otvorenom u situacijama okupljanja većeg broja osoba kada nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a naročito u sredstvima javnog prevoza, u čekaonicama, kancelarijama, liftovima i drugim mestima gde se okuplja veći broj osoba.

Takođe, preporučuje se pojačano održavanje higijene ruku i respiratorne higijene.

Osobe koje imaju povećan rizik od teških formi bolesti posebno treba da izbegavaju mesta gde se stvaraju gužve ili, ukoliko ih posećuju, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Svim osobama koje imaju simptome infekcije, posebno simptome infekcije disajnih organa (nos, grlo, pluća), preporučuje se da se izoluju u kućnim uslovima i da se jave lekaru u kovid ambulantu.

Kada je u pitanju radna ili životna sredina potrebno je praktikovati redovno čišćenje i omogućiti dobru ventilaciju zatvorenih prostora, provetravanje prirodnim putem gde god je to moguće, a kako su pred nama topli dani preporučuje se da osobe češće borave na otvorenom i da se okupljanja i druženja organizuju na otvorenim prostorima sa manjim brojem ljudi.

Pored navednih preporuka koje se odnose na sve građane propisane su i mere za posebne kategorije: obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i zabrana poseta pacijentima u zdravstvenim ustanovama, ističe se u saopštenju.