U ponoć se ukidaju epidemijske mere za ulazak u Srbiju

Od utorka, 3. maja, prestaju da važe sve mere kontrole i ograničenja za ulazak lica u Republiku Srbiju, u vezi sa zaraznom bolešću Covid-19, kako za strane tako i za domaće državljane

Od ponoći državljani Srbije i strani državljani pri ulasku u zemlju neće biti u obavezi da imaju negativan PCR test, brzi antigenski test, dokaz o preležanoj bolesti, niti potvrdu o vakcinaciji, bez obzira na to iz koje zemlje sveta dolaze u Srbiju – navodi se u saopštenju Vlade Srbije i dodaje:

–  Bitno je napomenuti da ova odluka ne znači da je pandemija koronavirusa završena i da građani ne treba da vode računa o svom zdravlju. Na snazi ostaje preporuka o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dok je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno. Kovid ambulante, punktovi za testiranje na prisustvo zarazne bolesti Covid-19 i punktovi za vakcinaciju nastavljaju da rade uobičajeno.

            U saopštenju Vlade navodi se da je odluka o slobodnom ulasku u Srbiju  doneta je na osnovu trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji i u skladu je sa odlukama većine zemalja Evrope i regiona. Nadležne institucije nastavljaju da prate razvoj epidemiološke situacije u Srbiji iz sata u sat i blagovremeno će obaveštavati javnost.

            Podsećamo da je juče Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu obavestio javnost da više neće svakodnevno objavljivati izveštaje Zavoda za javno zdravlje o oboljevanju od kovida-19, jer se epidemiološka situacija na teritoriji Grada ocenjuje kao povoljna.

(r.v.)