Vakcinacija i u kućnim uslovima

Obe doze vakcine do sada je primilo 655 nepokretnih i teško pokretnih pacijenata o kojima brigu vodi Služba kućnog lečenja Doma zdravlja Kraljevo. Na vakcinu čeka još 40 pacijenata

            Ekipe Službe kućnog lečenja do sada su dale 1.395 doza „kineske“ vakcine pacijentima čije zdravstveno stanje ne dozvoljava odlazak na neki od vakcinalnih punktova, ili ga čini previše komplikovanim. Obe doze vakcine primilo je 655 pacijenata, a termin za drugu čeka 96 pacijenata, rekao je danas načelnik ove službe dr Miroslav Daničić:

            – Vakcinacija u kućnim uslovima obavlja se samo „Sinofarm“ vakcinom, jer se njome najlakše rukuje, ne zahteva neke ekstremno niske temerature, kao druge vakcine, dovoljan je ručni frižider. Po dolasku u kuću potrebno je nekoliko minuta da se vakcina stabilizuje na sobnoj temperaturi . Za to vreme lekar obavi neophodnu proceduru: razgovor i klinički pregled. Posle primene vakcine, ekipa ostaje da proprati reakciju. Do sada nismo imali nijedan neželjeni ili neočekivani efekat nakon davanja kineske vakcine u kućnim uslovima.

            Dr Daničić kaže da možda nekom može zvučati da 1.395 datih doza nije neki zavidan broj, ali da treba imati u vidu koliko veliko, razuđeno područje pokriva Služba kućnog lečenja i nege.

            – Nama često treba zaista mnogo vremena da stignemo do pacijenta  i obavimo sve te neophodne procedure. Treba stići i do Tolišnice, i do Bresnika, i do Magliča… imamo dosta udaljenih sela u brdsko-planinskom području.

            U kućnim uslovima u početku su vakcinu mogli da prime samo oni koji su se prijavili preko eUprave, a poslednjih mesec dana moguće je prijaviti se za vakcinaciju direktno u Službi kućnog lečenja. Dr Daničić kaže da na prvu dozu vakcine čeka još 40-ak ljudi i poručuje im da imaju strpljenja:

            – Svi će dobiti vakcinu sigurno, molim pacijente za strpljenje. Imamo pet lekara i teško je pokriti čitav ovaj teren. Sve svoje snage maksimalno angažujemo, ali nekada ima nepredviđenih okolnosti: kola budu u kvaru, ili nemamo dovoljno osoblja, jer i naši lekari su radili na punktovima za masovnu vakcinaciju. Zaista se trudimo. Pored svih ovih aktivnosti Služba kućnog lečenja je u potpunosti ispunila plan rada – preglede pacijenata, terapije, previjanja… Ništa nismo nismo radili na uštrb uobičajene pomoći i lečenja pacijenata u kućnim uslovima.

            Dr Daničić je pojasnio da o kontraindikacijama za primanje vakcine u slučaju ranijih teških alergijskih reakcija odlučuje lekar na terenu, a u slučaju hroničnih oboljenja odobrenje za primanje vakcine daje nadležan specijalista. Prema njegovim rečima, epidemija kovida je u prethodnih više od godinu dana zakomplikovala rad Službe kućnog lečenja. Ekipe su u stalnom kontaktu sa pacijentima, pa i sa onima koji su bili kovid pozitivni, tako da su tri lekara i pet sestara preboleli kovid, odnosno trećina zaposlenih, koja je, shodno takvoj bolesti, i odsustvovala sa posla.

            Veliki broj pacijenata, između 3.000 i 4.000 uglavnom vrlo bolesnih ljudi, životno je vezano za zdravstvene usluge koje pružaju ekipe Službe kućnog lečenja i nege.

Među njima je značajan broj na palijativnom zbrinjavanju. To su pacijenti u terminalnim fazama, naročito malignih i neutoloških bolesti, i tih pacijenata godišnje imamo 250-300. Dobro je što pri Internističkoj bolnici u Vrnjačkoj Banji postoji Odeljenje za palijativno zbrinjavanje, gde povremeno upućujemo najteže pacijente da se i porodica malo odmori. Imamo divnu saradnju sa njima. Međutim, potrebe su mnogo veće od kapaciteta, ta jedinica palijativne nege u Vrnjačkoj Banji ima 22 mesta, što je jako, jako malo za ovoliko područje – zaključio je dr Miroslav Daničić, načelnik Službe kućne terapije i nege.

R. Vesković

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *