Psi lutalice

piše Dragan Bajović

Naravno da nemam ništa protiv pasa, jer pse, ustvari, volim; ali, zar je, zaista, moguće da na glavnoj kraljevačkoj ulici, naročito u noćnim satima, toliko laju da probijaju bubne opne slučajnih prolaznika, a umeju i da pojure

Nigde u svetu ne videh psa lutalicu, a bio sam malo po svetu, tj. po Evropi. Navodim samo primere iz Nemačke i Holandije, a bio sam u više navrata i u Rusiji. Užasavam se, i ježim, da su, moguće, tamo pobijeni psi koji nemaju svoje vlasnike. Ali, ne. Tamo postoje uređeni azili za pse i mačke. Navešću ovde samo dva grada, jedan u Nemačkoj, drugi u Holandiji – Gelzekirhen i Dejventer, gde građanstvo obožava pse. Ali ne smeju, dok ih izvode iz svojih dvorišta, da ih vode bez povoca i, ružna je reč, brnjice. A svi oni, kad već izvedu psa u prirodu da se „olakša“ imaju metlicu, lopaticu i kesicu pa taj produkt izašao iz psa skupe i odnesu do prve kante za pseći izmet.

Ovde, bar u Kraljevu, svedok sam toga, niko nema ni lopaticu, ni kesu, ni metlicu, već svojim psima dozvoljavaju da „obeleže“ teritoriju i nehajno potom odlaze i prave su ludi, kao da njihov pas nije ništa uradio.

O psima lutalicama skoro da je nepotrebno govoriti. Oni vladaju Kraljevom. U glavnoj ulici čak i jure prolaznike, naročito noću. I pritom laju toliko glasno da se ovaj nesrećni prolaznik sav naježi i ne zna šta mu je činiti. Da li da se da u trk! Ali psi jedva čekaju da neko od njih beži. Da li da se ukopa, taj prolaznik, i da bude zarobljen čoporom pasa.

Malo je čudno da oni koji žive u glavnoj ulici ne prijavljuju lavaž pasa. Ili im to ogovara. Pogotovo onima koji pate od nesanice.

foto: Pixabay

 

1 komentar za naslov “Psi lutalice

Comments are closed.