Ko u Kraljevu krade cveće i zelenilo?

20. april 2019.

Nesporno je da svakog proleća radnici kraljevačke „Čistoće“ sade cveće i zelenilo kako bi grad oživeo u bojama najlepšeg godišnjeg doba, ali neki nesavesni građani kradu cveće i iz žardinjera, i sa zelenih površina

Osim što, iz razloga nedokučivih normalnom čoveku, u Kraljevu gotovo po pravilu nepoznati počinioci redovno uništavaju klupe i korpe za smeće, neki građani Kraljeva, izgleda, i dalje smatraju da „ono što je svačije – nije ničije“, pa sa javnih zelenih površina u gradu kradu cveće ili neke druge zelene sadnice. Na nekoliko mesta u gradu ovih dana zasađeno je cveće, kako u JKP „Čistoća“ kažu – u bojama proleća. Ipak, ono što preko dana bude zasađeno, pojedini nesavesni građani Kraljeva povade, pa umesto uličnih žardinjera i zelenih prostora, cveće krasi privatna dvorišta ili balkone. Na nekim mestima, kao u žardinjerama u Ulici Oktobarskih žrtava, lale su jednostavno pokidane, pa se čini da je cveće uništeno bez nekog posebnog razloga i da je, možda, završilo već u sledećoj kanti za smeće. Zašto to rade?Evo kako izgleda žardinjera u kojoj nema više nijedne lale

Jedna naša sugrađanka, koja želi da ostane anonimna, a čiji lokal gleda na jednu cvetnu površinu u gradu, kaže da se dešava da usred dana, rasade kradu čak i starije žene. Ni kada, uhvaćene na delu, budu opomenute od strane prolaznika, one se ne postide već, kaže naša saradnica, budu veoma neprijatne, poručujući onima koji su ih opomenuli da “gledaju svoja posla”.

Na donjoj slici je žardinjera u kojoj cveće nije ukradeno

Građani Kraljeva su mnogim svojim ekološki osvešćenim akcijama uspeli da spreče dodano orezivanje stabala koja su, u više navrata, ranije već bila orezivana. Pisali smo o ovoj akciji u tekstu GRAĐANSKOM AKCIJOM (OD)BRANILI DRVEĆE.

Reagovali su i u slučajevima kao što je bila nedavna seča drveća u Ulici Heroja Maričića ili ranijih godina SEČA LIPA U ULICI VOJVODE PUTNIKA, i u Ulici Oktobarskih žrtava. Ovde pitamo još i – ima li načina da se u Kraljevu stane na put „cvećekradicama“? Kakvo je mišljenje građana Kraljeva koji znaju da ono što imamo treba da čuvamo za svoju decu, unuke i one koji tek treba da se rode, ali i za one koji ne mogu da govore u svoje ime, poput ptica, životinja i drveća?

2 komentara za naslov “Ko u Kraljevu krade cveće i zelenilo?

  1. . Naravno da je ružno to što se dešava. Mislim da ima više uzroka toj pojavi. Najpre, uvreženo shvatanje našeg naroda da najbolje uspeva cveće koje se ukrade!!! Zatim, odnos prema javnim površinama i uopšte javnim dobrima kao prema Alajbegovoj slami. Treći je želja nekih mladih momaka da obraduju svoje devojke, a da ih to ništa ne košta. Najzad, poslednji i najgori je razmišljanje: ”Ako ja nemam, neka niko nema”, što se manifestuje bezobzirnom destrukcijom. U svakom slučaju, sva četiri uzroka proizilaze iz nedostka vaspitanja.

Comments are closed.