Ipak se (p)okreće!

26. jul 2019.

Nastavak priče o autobuskim stajalištima u gradu: slučajnom proverom stanja na terenu, sačekale su me ohrabrujuće stvari: kod „Pampule“, jutros zatekoh „oljušteno“ stajalište, a slično je bilo i na drugim mestima

Ne želim da samom sebi laskam, ali posle mog teksta, koji je ovde objavljen pre nekoliko dana pod nazivom JEDINO NEUGROŽENO STAJALIŠTE, stvari su krenule na bolje. Vozeći se jutros, iz rekreativnih (i ekoloških) razloga biciklom,  sačekale su me ohrabrujuće stvari. Kod „Pampule“, zatekoh „oljušteno“ stajalište. Sav se materijal koji se tu lepio mesecima (i godinama) našao zbačen na metalno (i hladno) mesto za sedenje dok se čeka prevoz.

Petnaestak metara dalje videh i jedan stub javne rasvete sa koga su, takođe, bile poskidane umrlice, oglasi i propagandni materijal. Stvar mi se namah učini sumnjivom – da li je to rezultat delovanja gradskih službi ili se neko, poput  Arsa, „odvažio“ da se suprotstavi opštoj nekulturi? Budžet ovog portala nije dovoljan da bi se slučaj ličnim uvidom situacije u celom gradu razjasnio, ali, ipak, nastavih svoju vožnju biciklom do stajališta kod Doma Vojske Srbije. Kad, i tamo – plakati su već bili poskidani i odneti.

Lepak, koji se tu godinama taložio, ne može se ukloniti tek tako – cepanjem izlepljenog materijala. Posle ove prve faze uklanjanja rugla sa kraljevačkih autobuskih stajališta, nadam se da će gradske službe naći lek za potpuno brisanje tragova nekulture. A potom, posle jedine dozvoljene nalepnice na kojoj će pisati da je „strogo zabranjeno lepljenje bilo kakvog materijala“, na scenu će, valjda, stupiti i Komunalna (narodna) milicija kao u stara dobra vremena kada smo ovde u Kraljevu imali samo jedno jedino lice zaduženo za opštu higijenu i negaženje trave. Ako se dobro sećam, taj službenik se zvao Čedo, a mi smo ga zvali „Organ“ zato što se uvek predstavljao kao organ vlasti. Bez obzira na taj podsmeh, „Organ“ je bio strah i trepet i niko nije želeo da se zbog njegove prijave nađe pred „surovim“ sudijom za prekršaje.

tekst i fotografije: Dragan Bajović