Pešaci – nepoželjne osobe

29. avgust 2019.

Treba da postoje pešački prelazi i preko ulica Nušićeve, Đure Salaja, Aleksandra Belića i dalje pre Šumarskoj školi, a tu – ne samo da nema iscrtanih prelaza, nego nema ni znaka koji bi obaveštavao da bi se tu mogli pojaviti i pešaci

Uskoro počinje školska godina, pa su gradske službe obeležile (horizontalno) prilaze školama. Tako je urađeno i u Karađorđevoj ispred same škole „Čibukovački partizani“. Ovde imamo jedan pešački prelaz koji teško da će služiti đacima – on vodi u sada bivšu kafanu „Mali cvet“. No, krenemo li dalje, prema gradu,uočićemo jedan iscrtani pešački prelaz na početku Ulice vojvode Mišića. Od tog prelaza do pruge koja preseca vojvodu Mišaća nema ni stopedeset metara. Ko bi se, dakle, otud, sa tih 150 metara od vozača zaletao pa mu je još potreban i pešački prelaz kako bi usporio. Ali, pešački prelaz i treba da bude tu. Treba da bude i u Makedonskoj iz koje se može otići i na bočnu kapiju škole, ali  ko bi još tuda išao kada tu nema trotoara, kada je ulica uništena, kada, posle kiša, imate bare do čukljeva.

Međutim, po obeleživačima (a to su „Putevi“ Kraljevo), izgleda da đaka, a i drugog življa, ima samo na potezu Makedonska-vojvode Mišića. Druge ulice kao da ne postoje, ili, možda, baš svi đaci i ostali živalj žive samo na tom potezu.

Ovih 150 metara vojvode Mišića je, zaista, zanemarljivo u odnosu na dugačke i prave ulice, sa dobrim asfaltom, kao što su Đure Salaja, Aleksandra Belića, Nušićeva, odakle, sve sam češće svedok toga, sumanuti motociklisti i automobilisti jurcaju i po 150 na sat. Više im nije dovoljna Karađorđeva, koju niko ne nadgleda (policija tu retko zalazi), nego su se ostrvili na poprečne ulice da isprobavaju svoje vozačke (ubilačke) veštine.

Treba, valjda, da postoje pešaćki prelazi i preko ulica Nušićeve, Đure Salaja, Aleksandra Belića i dalje pre Šumarskoj školi. Tu ne samo da nema iscrtanih prelaza, nego nema ni znaka koji bi obaveštavao da bi se tu mogli pojaviti i pešaci. Samo stoji znak STOP, što se odnosi na vozače. Za pešake ne postoji nikakvo obaveštenje. E, sad, ako biste, naprimer, hteli da iz Karađorđeve pređete preko Đure Salaja, pa da nastavite, to vam, po saobraćajnom zakonodavstvu, ne bi bilo dozvoljeno. Morali biste da se vratite do prvog pešačkog prelaza koji, uglavnom, ne vodi nikud, pa da drugom stranom ulice, koja nema trotoar, tabanate do sledećeg iscrtanog pešačkog prelaza i da preko njega ponovo dođete na pristojan trotoar. Eto, tako ste prešli Ulicu Đure Salaja. Takav je slučaj i sa prelaskom preko drugih ulica, sve do Šumarske škole.

Tekst i fotografije: Dragan Bajović

 

1 komentar za naslov “Pešaci – nepoželjne osobe

  1. . Hitno treba regulisati Pocersku ulicu i veoma rizicnu krivinu u toj ulici koja izlazi na Karadjordjevu, kao i raskrsnicu Pocerska i Glavaseva. Nejasno obelezeno da li je Pocerska jednosmerna, mada svakako voze u oba smera, svaki put postoji mogucnost direktnog sudara na krivini. Pocerskom ulicom se u poslednjih 5 meseci ne moze proci jer se naglo povecao broj parkiranih automobila sa obe strane kao i rupe po sredini ulice. Ovo je stvarno hitno !!!

Comments are closed.