DAVENPORT: POMOĆ EU ZA HUMANIJE I ODGOVORNIJE DRUŠTVO

Kraljevo, 10. februar 2016.

Izuzetno mi je drago štoevropski danu Kraljevu započinjemo ceremonijom dodele 28 grantova koje Evropska unija finansira sa ciljem stvaranja inkluzivnijeg društva u Srbiji, rekao je danas u našem gradu šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Davenport, koji je zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom dodelio 36 grantova institucijama socijalne zaštite i udruženjima građana iz 28 gradova i opština u vrednosti od 4,3 miliona evra.

„Solidarnost sa osetljivim grupama jedna je od osnovnih vrednosti EU, koji je Srbija u potpunosti usvojila“, ocenio je Davenport, dodajući kako je želja onih koji mogu da pomognu da i građani iz ugroženih grupa imaju bolje šanse za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitetniji život. Konkurs EU je raspisan u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja, a prema rečima Davenporta – sredstva su dobili najbolji projekti.

Skupu su prisustvovale ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i dirketorka Kancelarije za evrospke integracije Ksenija Milenković, ali i ambasador Slovačke i predstavnici ambasada Holandije, Francuske i Češke.

Ministar Vulin rekao je da nije slučajno što je baš Kraljevo izabrano za domaćina ceremonije dodele grantova, jer ga godinama unazad pominju samo posle nesreća koje su ga zadesile. Vulin je dodao da je pomoć EU dragocena zato što „odlazi tamo gde boli“, za uključivanje u društvo onih od koje umemo da okrenemo glavu i za palijativno, odnosno zbrinjavanje onih koji proživljavaju svoje poslednje trenutke.

„Danas smo započeli vrlo bitne projekte sa organizacijama širom Srbije i jedan veliki projekat za Kraljevo koji se nalazi na vladinoj listi priortetnih infrastukturnih projekata“, rekao je u svom pozdravnom govoru Davenport

Bespovratna sredstva dodeljena su u okviru  projekta Evropska podrška inkluzivnom društvu koji finansira EU, a Kraljevo je dobilo grant od 182.600 evra za projekte zaštite životne sredine i osnaživanje romske zajednice, koji će realizovati tokom ove i naredne godine u saradnji sa Danskim savetom za izbeglice.

Ambasador Davenport je gradonačelniku Kraljeva Tomislavu Iliću predao i tehničku dokumentaciju za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kraljevu. Izradu dokumentacije za projekat vredan oko 17 miliona evra finasirala je EU sa milion i 250 hiljada evra. Deo sredstava za realizaciju čitavog projekta treba da obezbedi grad, a ostatak, nadaju se u lokalnoj samoupravo, iz predpristupnih fondova Evropske unije u 2017. godini.

Ambasador Davenport ističe da dobijanje sredstava zavisi od dobre pripreme projektne dokumentacije, jer je inicijativa EU u celom regionu da budu realizovani najbitniji kapitalni infrastrukturni projekti.

„Zato je ova faza ključna i za realizaciju sličnih projekata, moramo da budemo ambiciozni“, poručio je Devenport.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević iznela je uverenost da će sredstva za realizaciju ovog projekta biti obezbeđena u narednoj godini.

„Mi smo se opredelili da probleme rešavamo na sistemski način koji podrazumeva održivo rešenje, a dobra priprema tehničke dokumentacije traži i vreme i novac“, ocenila je, dodavši kako se nada da će deo sredstva biti obezbeđen iz fondova EU, bez obzira ko bude na vlasti.

Ministarka poljoprivrede i šef delegacije Evropske unije ambasador Majkl Davenport posetili su i Veterinarsko specijalistički institut u Kraljevu.

„Delegacija EU godinama ima odličnu saradnju sa veterinarskim instititima u Srbiji, ovaj u Kraljevu je tokom nekoliko godina dobio od EU oko 300.000 evra, a za čitavu oblast EU je tokom prethodnih 10 godina izdvojila oko 25 miliona evra“, podsetio je Davenport i dodao da će takva praksa biti nastavljena, jer se radi o oblasti bitnoj za poljoprivredu i ekonomiju i poglavlje 12 pregovora sa EU.