Ako želite da vaše dete ima zdrave zube, uradite ovo…

Nedelja zdravlja usta i zuba ove godine je posvećena prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, a sa tim se počinje – odmah po rođenju deteta!

            Znate li kako bi trebalo da negujete usta bebe da bi sutra postala čovek sa zdravim navikama i zdravim zubima? Znate li kada bi bebu trebalo prvi put da odvedete zubaru? I da to nije preporuka, nego zakonska obaveza roditelja?

            – Oralnu higijenu počinjemo odmah po rođenju deteta: potrebno je da roditelji gazom natopljenom u prokuvanu vodu ili kamilicu posle svakog obroka obrišu sluzokožu usne duplje. Obavezan preventivni pregled za bebe je između navršenog 2. meseca i 1. rođendana. Zaštitu nastavljamo u predškolskom i školskom uzrastu, neophodno je da dete ima izabranog stomatologa, koji će raditi kontrolne preglede najmanje na 6 meseci, a po potrebi i češće. U ustima niču zdravi zubi. Zato edukujemo roditelje da to zdravlje sačuvaju – rekla je dr Ksenija Anđušić Milosavljević, specijalistkinja dečije preventivne stomatologije, na današnjem obraćanju javnosti u okviru zdravstvene kampanje “Nedelja zdravlja usta i zuba“.

dr Ksenija Anđušić Milosavljević

            Dr Anđušić kaže da edukacija počinje sa trudnicama, a nastavlja se odmah po rođenju deteta. Za zdravlje zuba su najvažniji ishrana i oralna higijena. Koliko puta i koliko dugo bi trebalo prati zube?

            – Neophodni minimum je pranje zuba 2x dnevnom trajanju od 3 minuta. Ishrana po rođenju bi trebalo da bude prirodna, dojenjem, a ako nije moguće, onda na bočicu sa anatomskom cuclom. Kada počnu da koriste čvrstu hranu, trebalo bi da jedu što više voća, povrća, mesa, mleka… a što manje šećera. Bitno je da se dete uobroči, da ima tri glavna obroka i dve užine. Roditelji najčešće greše u frekvenciji konzumiranja hrane zato što dozvoljavaju da deca svaki čas nešto stavljaju u usta – grickalice, sokove, ručak… neprestano uzimaju hranu. To rezultira pojavom karijesa – upozorava dr Anđušić Milosavljević.

            Prema njenim rečima, kroz svoju karijeru se osvedočila da ima pozirivnih promena u ponašanju roditelja, jer su sve više zainteresovani za stanje usta i zuba dece. Ona ocenjuje da je naša stomatološka mreža vrlo razvijena, jer osim u Domu zdravlja, stomatoloških ordinacija ima u obdaništu i u gotovo svim školama.

R.V.