Čuvari tradicije plivali za Časni krst, a do Ibra došli u majicama sa likom Novaka Đokovića (VIDEO)

Ove godine – ponovo je u ledenom  Ibru zaplivalo pedesetak „čuvara tradicije”; a manifestacija nije imala takmičarski karakter, jer su u vodu, zbog epidemiološke situacije, učesnici među kojima su bile i dve devojke, ulazili – u grupama

Na veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, Pravoslavnog bratstva pri Duhovnom centru Sveti vladk Nikolaj, danas je u Kraljevu 15. put održano tradicionalno plivanje za Časni krst.

Kao i poslednjih godina, manifestacija nije imala takmičarski karakter, ali je u ledenom  Ibru, zaplivalo pedesetak „čuvara tradicije”, od kojih  i dve  devojke. Trinaestogodišnja Marijana Radisavljević (inače – prvakinja Srbije u džudou, van svake konkurencije) ove godine plivala je na Ibru drugi put, a ime druge pripadnice nežnijeg pola je Milena Vasić.

Pogledajte VIDEO reportažu:

Učesnici  su, ulazeći u vodu po grupama, doplivali do Časnog krsta, dajući prednost veteranima i damama, kako bi simbolično, oni prvi došli do krsta, što je propraćeno gromoglasnim  aplauzom od strane nekoliko stotine Kraljevčana, koji su danas u podne došli da podrže učesnike.

Okupili smo se da se ne prekine tradicija, ali pozivam narod da  se sledeće godine, ako Bog da, okupimo u većem broju i da to podignemo na viši nivo kako grad Kraljevo zaslužuje i kako pravoslavlje nalaže – kaže za portal Krug Konstantin Kosta Vulović, koji za Časni krst pliva od početka ove tradicije na Ibru.

Uz ostale članove prodice, njega je danas došao da podrži i unuk, možda još u pelenama, ali Kosta sa osmehom kaže da će dogodine i on plivati sa dedom.

Konstantin Kosta Vulović sa unukom

Zvanično, bila su 44 prijavljena učesnika, ali – nekoliko njih prijavilo se naknadno. Stalnih učesnika Bogojavljenskog plivanja ove godine bilo je desetak. Svi su nosili majice sa likom Novaka Đokovića, a Vulović objašnjava da su na taj način našem slavnom teniseru želeli da pruže podršku:

Sitni smo mi da nekome dajemo odršku, ali Novak Đoković je naš heroj i zaslužio je da mu se narod oduži za sve što je učinio i za crkvu, i za narod. Kad je trebalo da se  pomogne, on je uvek bio tu, sada podrška treba njemu.

Ulazak u grupama bio je neophodan zbog epidemiološke situacije i konfiguracije terena, ali – učesnici ističu da su svi oni koji su danas zaplivali – pobednici.

Za Zdravka Veljovića Bogojavljensko plivanje predstavlja predivan čin:

Zdravko Veljović

I sam ulazak u vodu na Bogojavljenje je veliko zadovoljstvo i ko god je ušao u ledeni Ibar jeste pobednik. Majicama sa Novakovim likom želeli smo da pošaljemo poruku da nam je potrebna sloga i da Noletu pomognemo, jer mislimo da on ide pravim putem.

Učesnik Bogojavljenskog plivanja Milutin Marković, ističe da je današnji dan veliki praznik za sve Srbe i da plivanje u hladnoj reci na Bogojavljenje, predstavlja neopisivu blagodet za svakog učesnika, a ujedno i mali doprinos veri i tradiciji.

Milutin Marković

Za nas starije ovo je svedočanstvo vere, da se ne samo rečima, nego i primerom pokaže da je danas u vodu ući – blagosloveno. Jednostavno, mi ovim pokazujemo da je ova voda osveštana, da Bog postoji, da se Bog danas javio za nas pravoslavce. Naš sveštenik lepo kaže kako smo samo mi pravoslavni pomalo blesavi da danas uđemo u ovako hladnu vodu, ali za nas je ovo veliki praznik– kaže Marković.

Do Časnog krsta prvi je doplivao Dragoljub Bakić koji „gazi“ 77. godinu. Prisetio se kako je nekada, kad su mu deca bila mala, izgovarao „slatku laž“ da će im zagrejati vodu u reci  da bude topla:

Za mene voda nije hladna. Svi se čude kako, ali ja se osećam kao da plivam u moru – ističe Dragoljub.

Dragoljub Bakić

Praksa je, kada je plivanje takmičarskog karaktera, da dužina trase koji se preplivava do mesta na kojem je Časni krst, iznosi 33 metra (broj koji označava broj godina života na zemlji Isusa Hrista).

Litija pred plivanje za Časni krst

Pre plivanja za časni krst kroz grad je prošla litija, koja je krenula od hrama Svete trojice, gde je u čast Bogojavljenja, održana jutarnja liturgija.

M. M. D.