Da se ne zaboravi dobročinstvo Milomira Glavčića

Sa obe strane Glavčićevog mosta postavljene su table sa kraćom biografijom dobrotvora Milomira Glavčića, čoveka koji je građanima Kraljeva podario most, obdanište i medicinsku opremu, ukupne vrednosti oko 2,5 miliona evra                                  

             Kad se pomene ime velikog dobrotvora Milomira Glavčića, najčešći komentar Kraljevčana je „Tom čoveku treba podići spomenik za života!“ I zaista bi trebalo. Dok neko ne pokrene takvu inicijativu, na postamentima sa obe strane Glavčićevog mosta postavljene su mermerne table na kojima je ispisana kraća biografija Milomira Glavčića.

Kuriozitet je da je čovek koji je Kraljevčanima i gradu Kraljevu poklonio objekte javne namene i opremu vrednosti oko 2,5 miliona evra – sam platio čak i postavljanje ovih mermernih tabli! Jeste on to tako bio planirao, ali možda je i Grad mogao da se ponudi…

Na tablama piše:

            „Milomir Glavčić je rođen 6. decembra 1924. godine u selu Pope, podno Kopaonika. Rano je ostao bez roditelja, pa je u detinjstvu bio više gladan nego sit, u školu dolazio u poderanoj odeći, bez svojih školskih knjiga, a sa đačkom knjižicom punom petica nije imao kome da se pohvali. Putem neizvesnosti i iskušenja krenuo je u svet, proleća 1947. godine. Stigao je najpre u Grčku, pa u Italiju da bi se skrasio u Kanadi, u gradu Nijagara Fols. Teško je radio na tuđem imanju, u rudniku i u svojoj ugostiteljskoj kompaniji i postao jedan od najbogatijih Srba. Znatan deo svog bogatstva podario je drugima, ponajviše Srbima gde god da su, smatrajući humanost najvećom ljudskom vrlinom. Novcem za gradnju ovog mosta nije spojio samo dve rečne obale nego i dve države – rodnu mu Srbiju i voljenu Kanadu.“

            Ideja da se postave ploče sa ovim tekstom potekla je od novinara Miroljuba Dugalića, Glavčićevog dugogodišnjeg saradnika i prijatelja, preko koga se godinama odvija komunikacija sa ovim srpskim dobrotvorom i organizacija donacija.

            – Ove ploče sa prigodnim tekstom imaju za cilj i da informišu građane o tome ko je Milomir Glavčić i da podsećaju na njegova dobročinstva. Smatram da ničije humano delo ne bi trebalo da bude skriveno, pa tako ni ovog najvećeg zadužbinara u novijoj srpskoj istoriji. Za 15-20 godina doći će nove generacije koje neće znati ni ko je taj Glavčić po kome most nosi ime, ni ko je taj Milomir po kome obdanište na Beranovcu nosi ime. Ove ploče sa kraćim informativnim tekstom podsećaće ko je Milomir Glavčić.

            Ako se računaju obnove crkava u Americi, sve pojedinačne donacije rođacima i siromašnim ljudima u Srbiji, ulaganja u crkve, obdanište, školu, biblioteku u njegovom selu i Jošaničkoj Banji i sve donacije Kraljevu, Milomir Glavčić je u poslednje dve decenije poklonio oko 10 miliona evra.

            Poduži je spisak njegovih darova Kraljevčanima. Javni objekti su most preko Ibra i obdanište na Beranovcu, a medicinska oprema obuhvata magnetnu rezonancu, skener, aparat za laparaskopiju, ultrazvučni aparat, defiblirator i jedno sanitetsko vozilo! Prema rečima Miša Dugalića, Milomir Glavčić ne posustaje, pa tako planira realizaciju još jednog projekta na teritoriji Kraljeva, koji je tek u fazi pripreme, pa je još rano pričati na čemu se radi, kaže Dugalić.

            Prilaz Glavčićevom mostu sa Ribničke strane je pristojan, ali ne i iz smera Karađorđeve. Pored već ranije postavljenog postamenta koji, po Glavčićevoj želji, nosi zastave Srbije i Kanade, a sada i mermernu ploču, nalazi se jedan privatni, vrlo oronuo objekat ižvrljane fasade. Pretpostavljam da vlasnici ne bi imali ništa protiv da deo okrenut prema ulici i mostu bude zaklonjen nekim panelima. Red bi bio da Grad Kraljevo odradi to.

R.Vesković.

2 komentara za naslov “Da se ne zaboravi dobročinstvo Milomira Glavčića

  1. Bilo bi dovoljno samo dati dozvolu vlasnicima da restauriraju svoju porodicnu kucu I bice sve prelepa,jer Im opstina to be odobrava zbog trase novog mosta koji treba da se gradi pored Glavcicevog mosta.

    1. Zaista bi trebalo postaviti neke panele koji bi zaklonili ovaj zid, iako je planirana izgradnja novog mosta, do tada bi moglo sve ovo lepše da izgleda…od kada je most izgrađen da su posadili neke biljke do sada bi sve bilo zaklonjeno, a ne bi puno koštalo.Ali takvi smo mi, sve ostavimo nedovršeno…

Comments are closed.