Dan rođenja moderne Srbije obeležen i u Kraljevu

Sretenje – Dan državnosti, koji podseća na slobodarske tradicije našeg naroda, predstavnici gradskih vlasti u Kraljevu obeležili su polaganjem venaca na Spomenik srpskim vojnicima na Trgu srpskih ratnika

Sretenje nije običan datum, jer 15. februar simbolizuje istovremeno borbu za slobodu i borbu za demokratiju i podseća na dva velika događaja – početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine u Marićevića jaruzi  i dan usvajanja prvog, tzv. Sretenjskog ustava iz 1835. godine u Kragujevcu.

Srbija je tada ušla u red modernih država sa ustavnim poretkom, iako je Miloš Obrenović trpeo velike pritiske od državnika u okruženju. Oni su tvrdili da Ustav nije dobar, pa je Miloš Obrenović, zbog zahteva velikih sila, ograničio njegovu primenu. Zbog toga je donošenje Sretenjskog ustava prelomni trenutkom posle kojeg je Srbija krenula putem civilizovane države. Sretenjski ustav donet 1835. godine u Kragujecu svojim potpisom je overio i delegat uz Kraljeva Sreten Novaković, čija se kuća nalazi u blizini zgrade današnje Gradske uprave.

Dan državnosti, koji podseća na slobodarske tradicije našeg naroda, predstavnici gradskih vlasti u Kraljevu obeležili su polaganjem venaca na Spomenik srpskim vojnicima na Trgu srpskih ratnika.

Sa današnjeg polagnja venaca na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu

U spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i na dan kada je 1835. izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije, Sretenjski ustav, vence su položili pomoćnici gradonačelnika Miloš Milišić i Nikola Radević, zamenik predsednika Skupštine Milenko Stefanović, načelnik Raškog okruga Nebojša Simović, predstavnici Vojske, Policije i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“.

Srbi su imali državu još u srednjem veku, koja se u vreme cara Dušana prostirala čak do Epira i Peloponeza, ali moderna Srbija je kao dan svoje državnosti uzela Sretenje, u znak sećanja na 1804. godinu kada je Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak, odnosno 1835. godinu kada je donet jedan od najliberalnijih i najdemokratskijih u ovom delu sveta – Sretenjski ustav – podsetio je pomoćnik gradonačelnik Miloš Milišić.

U Rusiji je tada, dodao je, još vladao kmetski sistem, a u Americi su još uvek postojali robovi.

Posle 186 godina Srbija je ponovo pod pritiscima velikih sila da se odrekne dela svoje teritorije – Kosova i Metohije. Na nama je da izdržimo i da na to ne pristanemo.

Da Kraljevo ima poseban razlog da obeležava ovaj praznik, zbog svih gubitaka koje je pretrpeo u svim oslobodilačkim ratovima, podsetio je dr Milan Matijević, hroničar Kraljeva i predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“:

Veliku ulogu ova varoš imala je 1805. kada ju je Karađorđe oslobodio,  i      1815.kada ju je Miloš Obrenović, i 1915. kada je bio glavni centar preko koga su se povlačile celokupna srpska vojska i Vlada, ali i 1941. godine kada je Kraljevo stradalo.

Sretenjski ustav donet 1835. godine u Kragujecu svojim potpisom je overio i delegat uz Kraljeva Sreten Novaković, čija se kuća nalazi u blizini zgrade današnje Gradske uprave.

  M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *