Dr Čelebić: do sada vakcinisano 30-ak odsto populacije odraslih

Samo oni koji su primili i drugu dozu vakcine mogu se smatrati potpuno imunizovanima, a oko 31.500 za sada takvih u Kraljevu – nedovoljno je za kolektivni imunitet

Na velikom punktu u novoj Hali sportova i u još 12 seoskih ambulanti do sada je dato oko 70.000 doza različitih vrsta vakcina. Prvu dozu primilo je oko 38.500 ljudi, a obe – oko 31.500.

Samo za ove druge,  koji su primili i drugu dozu vakcine možemo da smatramo da su potpuno vakcinisani samo. To je nedovoljno za neki kolektivni imunitet, jer je to svega 30-ak odsto odrasle populacije – kaže dr Sonja Čelebić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva.

Prema njenim rečima, proces vakcinacije teče solidno i bez zakazivanja, a kraljevački Dom zdravlja ima sve vrste vakcina, osim prve komponente rusker Sputnjik V vakcine.

foto: Daniel Schludi, Unsplash

Nadamo se da ćemo i prvu dozu uskoro dobiti. Naglašavam da druge doze, za one ljude koji su primili prvu dozu, ima. Naglašavam ovo zato što se kod ruske vakcine razlikuju prva i druga doza – ističe dr Čelebić, koja je iskoristila današnju konferenciju za novinare da još jednom apeluje na sugrađane da se odazovu pozivu na vakcinaciju, jer to, kako je rekla – „znači svima“.

Prema njenim mišljenju, u priču o što masovnijoj imunizaciji građana eventualno bi mogli da se uključe i direktori javnih preduzeća i ustanova, kako bi animirali zaposlene koji se do sada nisu odazvali pozivu na masovnu vakcinaciju da to – učine.

Mi smo tu da im izađemo u susret, da im se odredi termin i kada dođu da ne čekaju, jer je sve to neophodno da se situacija smiri, budući da se,  i pored ovog broja vakcinisanih kovid infekcija javlja i dalje. Sada je malo manji broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja. Nadamo se da je to posledica imunizacije, videćemo – oprezna je bila dr Čelebić.

Ona navodi da je, kao zdravstveni radnik od kojeg su prijatelji i poznanici tražili mišljenje o vakcinama, svima odgovarala da biraju – vakcinu ili respirator.

Odnedavno, prema Stručnom metodološkom uputstvu, vakcinu Fajzer mogu da prime i mladi koji imaju 16 ili 17 godina, ali – prema rečima naše sagovornice – interesovanje među mladima tih godina – nije baš veliko.

Veoma je bitno da roditelji da roditelji uključe i svoju decu zato što deca imaju veliki broj kontakata i inače, izlaze, idu u školu i mogu da budu prenosioci. Dobro je što oni najčešć ne oboljevaju od nekih težih oblika, ali su veliki rezervoar virusa – opominje  načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva.

Ona dodaje da je odziv na vakcinaciju u 12 seoskih ambulanti  dobar i pominje situaciju kada je ispred seoske ambulante u Stublu 130 ljudi strpljivo čekalo u redu za vakcinu.

Broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja u pikovima epidemije bio je 250 do 300 na dnevnom nivou, a sada je oko 50. Od toga bude pozitivno 15-ak odsto testiranih, a mi se zaista nadamo da je to smanjenje posledica imunizacije – navodi dr Sonja Čelebić.

 M. M. D.