Ibar 32. put ugostio vesele spustaše (VIDEO)

Zaljubljenici u reku spuštali su se od Magliča do Kraljeva na čamcima, splavovima, ali i na najrazličitijim improvizovanim plovilima napravljenim od drveta, flaša, stiropora, kamionskih guma, čak i običnih – u vesele boje obojenih dasaka

Veseli spust 2021, turističko-sportska, rekreatvna i ekološka manifestacija protekla je bezbedno, bez ikakvih problema, potvrdili su za portal Krug dežurni pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice.

Zaljubljenici u reku spuštali su se niz Ibar čamcima, splavovima, ali i najrazličitijim improvizovanim plovilima napravljenim od drveta, flaša, stiropora, kamionskih guma, čak i običnih – u vesele boje obojenih dasaka.

Pogledajte današnju video reportažu:

Većina učesnika kaže da im, posle “Veselog spusta” ostaju divne uspomene na veselo druženje, uživanje uz muziku, opuštenost koju nudi Ibar koji je, kažu, bio više nego topao ove godine.

Danas smo na Ibru svi bili veseli. Mi dolazimo prvi put iz Jagodine, a ja tek sada shvatam šta smo prošuštali sve ove godine. Nekako, kao da nas je tek korona naučila da u prirodi cenimo ono što smo nekada doživljavali „zdravo za gotovo“ – kaže Dušan Pavlović iz Smedereva.

Organizatori su, kažu, zadovoljni atmosferom i brojem učesnika spusta, koji je i ove godine startovao na obalama Ibra ispod zidina srednjovekovnog Magliča tačno u 9 časova. I ove godine – duž obala Ibra bilo je puno posmatrača i onih koji su pored reke uživali u prirodi, roštiljanju ili u posmatranju vesele regate. Naročito puno okupljenih građana bilo je u Mataruškoj Banji, gde je većina učesnika završavala svoj spust.

Doček učesnika “Veselog spusta 2021” u Mataruškoj Banji

Veseli spust vozi se koritom Ibra u dužini 28 kilometara od Magliča do Kraljeva, a duž cele trase splavari su se veselili uz nekoliko ekipa trubača. ,

Pre Mataruške Banje splavari su pravili pauzu u Bogutovcu, a o njihovoj bezbednosti brinuli su brojni zdravstveni radnici, pripadnici policije, Sektora za spasavanje i članovi Kajak kluba „Kraljevo“.

Predsednica Kajak kluba Kraljevo Cveta Ceca Gojić – ushićeno je poručila da oni koji danas nisu bili na Ibru – imaju za čim da žale:

Sve je bilo predivno: divni, nasmejani ljudi, topla voda, ma Ibar je najlepša reka u Srbiji, a naš „Veseli spust“ najstarija turistička manifestacija na vodi u Srbiji – kazala je Gojić za portal Krug produživši nakon toga da se sa prijateljima veseli uz trubače.

Među splavarima bili su i, tradicionalno, gosti iz bratskog Maribora, a najmlađi i najslađi učesnik „Veseleog spusta“ bila je trogodišnja devojčica iz Kraljeva koja je splavarila sa tatom od Magliča do Mataruške Banje – do hotrla „Termal“ gde je sve ovogodišnje učesnike čekao – vojnički pasulj, bez kojeg, očigledno – „Veseli spust“ ne bi bio to što jeste.

    M. M. D.