Kad Voćareve livade „zamirišu“ na fekalije

Čim padne kiša, u jednoj ulici u Voćarevim livadama izlije se fekalna kanalizacija. Slično je u mnogim kraljevačkim naseljima, jer je izgradnja atmosferske kanalizacije u našem gradu bivala „poslednja rupa na svirali“ urbanizacije

            Gledajući spolja čovek bi poželeo da živi u nekoj od planski građenih kuća u Ulici Predraga Milašinovića, doskora Đure Dukića, u Voćarevim livadama: asfaltirana ulica, rasveta, kuće sa garažama, međusobno spojene „pod konac“, spratne, sve iste visine, vidi se da su rađene po sličnim planovima, nema baš dovoljno zelenila, ali sve nekako deluje uredno i urbano… osim što smrdi! Na fekalije, da prostite.

Srećni smo što imamo mnogo dece u ulici, ali njihovo zdravlje je ugroženo, jer kad god je malo veća kiša, iz šahti pokulja fekalna kanalizacija. Iz kuća izlazimo pravo na bare sa fekalijama. Na mukama smo, niti da braniš deci da izađu napolje, niti da ih pustiš da gaze po tome. Kad gaze po fekalijama, šta unose u kuću – bolest, žuticu! – priča nam jedan od žitelja ove ulice Radoslav Biševac.

Radoslav Biševac: “Iz kuće izlazimo pravo u bare sa fekalijama”

Prošle nedelje, u kojoj je bilo dosta padavina, kanalizacija se tri puta izlivala na ulicu, a onima koji imaju ukopane garaže, i u garaže i kotlarnice. I to je tako već duže od dvadeset godina, a poslednjih, sa izmenom klime, sve češće. Razlog je dvostruk: prvo, mali kapacitet fekalne kanalizacije za još jedno naselje koje je u međuvremeno na njega priključeno; drugo, površinske vode se ulivaju u fekalnu, jer nema atmosferske kanalizacije.

I odmah da kažemo: nažalost i po svemu sudeći, neće je skoro ni biti.

Priključeno tri puta više kuća

Biševac i njegov komšija Milovan Jakovljević na počtku našeg razgovora ističu da su ove kuće građene sa dozvolom i planski, a kad su početkom ’90-tih kupovali placeve, u ugovoru je pisalo da kupuju infrastrukturno uređeno zemljište, čak i sa taksom za nekakvo atomsko sklonište! Fekalnu kanalizaciju jesu dobili i prvih nekoliko godina je funkcionisala kako treba.

Krajem ’90-tih i početkom dvehiljaditih dolazi do nagle izgradnje u ovom delu Ribnice, nastaje novo naselje Voćareve livade 2 sa oko 150 kuća i sve one  bivaju priključene na kanalizaciju u njihovoj ulici.

Međutim, i to bi možda nekako prolazilo da ovaj deo Ribnice ima izgrađenu atosfersku kanalizaciju. A nema.

Naša ulica je na najnižoj koti i kad su plahovite kiše, sve površinske vode koje padnu u našem zaleđu, sjure se kanalizacijom u našu ulicu! Pošto cevi nemaju kapaciteta da prime toliku vodu, iz šahti počinju da kuljaju fekalne vode. Iz naših kuća izlaze cevi promera 150 milimetara, a prihvatna cev ima svega 10 centimetara veći otvor. To nema kapacitet da prhvati fekalnu kanalizaciju iz 200 kuća, plus obilne padavine. Površinske vode pokupe i zemlju, prašinu, sitni otpad, negde nastane čep i onda se sve izlije kod nas u ulicu – kaže Milovan Jakovljević i dodaje da je situacija iz godine u godinu sve gora, jer je sve više kuća u naselju, ali verovatno i zbog promena klime i sve češćih plahovitih padavina.

Danak neodgovornom planiranju

            U takvim situacijama intervenišu ekipe JKP „Vodovod“, koje otpuše kanalizaciju i… to je sve što mogu. Da „gase požar“. Jer suština problema je što gotovo nijedno prigradsko naselje u Kraljevu nema atmosfersku kanalizaciju. Zato ovakvih problema ima i u delu Jarčujka, na Beranovcu, Higijenskom zavodu, u Šeovcu, Stadionskoj… Čak ni veliki deo grada nema propisno odvojenu atmosfersku i fekalnu kanalizaciju!

Direktor JKP „Vodovod“ Aleksandar Protić kaže da su sa jedne strane naselja građena neplanski, mnoge kuće bez dozvole, a sa druge strane grad nije dovoljno ulagao u izgradnju kanalizacionog sistema:

            – Atmosferska i fekalna kanalizacija moraju biti dva potpuno odvojena sistema, čije vode nikako ne bi smele da se mešaju iz mnogo razloga. Ali kod nas to nije slučaj. JKP „Vodovod“ kao poslednji u lancu trpi najveći pritisak građana. Radimo ono što je u našoj moći, izlazimo na teren i saniramo problem. Za strateško, dugoročno rešenje potrebna su ogromna sredstva i mnogo vremena. Do tada mi izlazimo u susret građanima i intervenišemo gde je potrebno – kaže Aleksandar Protić.

                        Sa ocenom da je ključni problem, pa time i ključ dugoročnog rešenja, atmosferska kanalizacija, saglasan i Dušan Sretović, rukovodilac Tehničkog sektora u JP za uređenje građevinskog zemljišta „Kraljevo“. Urbanizacija prigradskih naselja nije praćena izgradnjom atmosferske kanalizacije:

            – Ogroman problem cele Ribnice je što nema atmosferske kanalizacije. Postoje samo dva izliva – jedan je kod nove Hale sportova, drugi kod kružnog toka u Žičkoj ulici. Dva odvoda su nedovoljna, tim pre što su i nedovoljnog kapaciteta, jedan je fi 400 drugi, fi 1.000, to su mali promeri da bi primili svu površinsku vodu na području Ribnice. U ovom delu Voćarevih livada verovatno su u službi koja je tada prodavala placeve, pretpostavljali da će to biti neka mala površina i da će podzemlje moći sve da primi. Sa urbanizacijom koja je usledila, ispostavilo se da je to bila apsolutno pogrešna pretpostavka – kaže Dušan Sretović.

            On ističe da je u Kraljevu izgradnja atmosferske kanalizacije zapostavljena, jer svaka infrastruktura poskupljuje izgradnju. Jeftiniju gradnju žele svi, a atmosferska kanalizacija je nešto čiji se značaj ne vidi odmah:

            – U atmosfersku kanalizaciju se decenijama nije ulagalo. Kad se asfaltira ulica, prvo mora da se uradi atmosferska kanalizacija, to pričam 30 godina. Ali, kažu, nema dovoljno novca. Interesuje ih tek kad se kanalizacija zapuši… – kaže inženjer Sretović.

„Seci uši, krpi..“

            Sva ova objašnjenja nisu nimalo optimistična za žitelje Ulice Predraga Milašinovića u Voćarevim livadama. Ispada da su i narednih ko zna koliko godina osuđeni na život sa fekalijama na ulici kad god padne jača kiša. Da rešenje ne mora da bude na tako dugačkom štapu, smatraju Radoslav Biševac i Milovan Jakovljević i u ime komšija iznose predloge:

            – Dok se ne stigne do tog sistemskog rešenja, mi tražmo da naselje Voćareve livade 2 bude isključeno sa naše kanalizacije tako što će biti direktno priključeno na kolektor, zašta treba postaviti oko 300 metra novih kanalizacionih cevi.

Sa stanovišta struke Dušan Sretović kaže da to neće rešiti problem i da je jedino pravo rešenje proširenje kapaciteta atmosferske kanalizacije u ovom delu Ribnice.

Potreban je nov veliki kolektor koji bi prihvatio sve to, raskopavanje ulica i izgradnja praktično paralelnog sistema. Ove godine u rebalans budžeta bi možda mogla da uđe izrada projektne dokumentacije, a sve bi moglo da bude završeno za jedno 4-5 godina ako se krene od iduće godine.

  Kao donekle “utešno”, navodi da će se za nove zgrade koje država gradi u Voćarevim livadama raditi atmosferska kanalizacija i da će ona možda moći da primi i deo površinskih voda iz još nekog od naselja.

–  Ovim će se donekle popraviti situacija, ali ne mogu da garantujem da će se popraviti u toj ulici.

Znači, fekalije na ulici do daljnjeg?

            Problem žitelja ovog dela Voćarevih livada je dobra ilustracija vrzinog kola višedecenijskih propusta. Ovi su uredno kupili placeve od Grada, ali znamo svi da ima mnogo građana koji su gradili gde su i kako hteli, pa i na odvodnim kanalima. Imaju oni svoj deo odgovornosti, ali primarna je odgovornost vlasti koja im je to tolerisala i koja infrastrukturom nije pratila izgradnju čak ni legalnih naselja, ni zgrada u centru grada. Odgovornost je svih gradskih vlasti u poslednjih 30-ak godina. Izračunajte koliko je godina koja raspolagala gradskim budžetom i nepokretnostima, pa joj stavite na dušu stepen odgovornosti.

            Ono zašta se zalažemo je da aktuelna vlast počne sistemski da rešava problem atmosferske kanalizacije. I da u međuvremenu pokuša da nađe kakvo bilo privremeno rešenje za ovaj i slične probleme u prigradskim naseljima.

Jer, ne može biti normalno i nećemo se valjda miriti sa tim da u 21. veku na kilometar od centra grada ulicom plivaju fekalije!

       Radmila Vesković

3 komentara za naslov “Kad Voćareve livade „zamirišu“ na fekalije

  1. Сада је највећи проблем што Рибница нема још један колектор атмосферских вода, а нпр. Конарево нема ни градску воду ни канализацију, а добар део ни крштен пут?! Идете као путујући циркус пред изборе, обећавате куле и градове и наравно од свега тога- ништа! Дозволили сте Косоварима дивљу градњу када су деведесетих доносили шиптарске паре у џаковима, а сада би још да им дограђујете канализациону мрежу. Море…

  2. Pa drugačije vida iz atmosfere ne može da dođe do kanalizacije!!!!

  3. A ko zna koliko je tek pametnjakovića sprovelo oluke u kanalizaciju… Samo da reši svoj problem, briga ga za komšije.

Comments are closed.