Komemoracija: Odlazak neumornog novinara, gitariste i pesnika Dušana Stojića

Pero i gitara obeležili su život Dušana Stojića, dugogodišnjeg dopisnika Večernjih novosti, urednika “Naše fabrike”, jednog od osnivača kulturnih manifestacija i organizacija. Stojić je juče sahranjen na Novom groblju u Kraljevu, a danas je održana komemoracija koju je organizovao grad Kraljevo

            Ko god je poznavao Dušana Stojića morao se diviti njegovoj energiji i žaru sa kojima je pristupao životu. Zahvaljujući tome uspeo je da bude dopisnik Večernjih novosti i član Upravnog odbora ovih novina, pre toga urednik Naše fabrike – glasila Fabrike vagona, kao i književne revije „Slovo“, da bude jedan od osnivača Književnog kluba Kraljevo i Žičkog duhovnog sabora Preobraženje, da bude i pesnik sa tri objavljene zbirke i muzičar uz čiju gitaru smo dočekivali zore.

            – Večiti bitnik, u džinsu, razbarušen, nesmirljiv i nesalomiv, uvek u pokretu, buntu, britak na rečima, svoj na svome. Takav je bio u poeziji, novinarstvu i životu. Upoznao sam ga pre gotovo pet decenija. Žustrih pokreta i koraka, džepova i torbaka punih papira i zapisa, i gde god bi stao, uneo bi neki žar i dinamiku, gitara uvek uz njega. A gde su gitara i on, tu su svirka i pesma, koliko smo samo jutara tako dočekali sa prijateljima. Dušan Stojić je, ipak, najviše dosegao u novinarstvu. Bio je rođeni novinar, uvek na straži, na mestu događaja, britak kritičar društvenih devijacija – rekao je Miloš Milišić, Dušanov kolega i prijatelj, sada pomoćnik gradonačelnika za kulturne događaje.

            Današnju komemoraciju organizovao je grad Kraljevo, jer Dušan Stojić je bio i nosilac najvećeg priznanja ovog grada Oktobarske nagrade, zatim Godišnje nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije i Crne Gore, nagrade Kultruno-prosvetne zajednice. Gradonačelnik Predrag Terzić podsetio na doprinos koji je Stojić dao kulturnom i društvenom životu Kraljeva i sve aktivnosti kojima se bavio:

            – Da, to je sve bio jedan čovek. Poslednjih 30 godina on je bio aktivni učesnik svih kulturnih manifestacija u Kraljevu. Drago mi je što sam poznavao Dušana Stojića, velikog čoveka i nadam se da ćemo svi zajedno čuvati uspomenu na njega – rekao je Terzić.

Sa komemoracije Dušanu Stojiću

            Na komemoraciji je govorio i Milomir Mile Nedeljković, glumac i dugogodišnji upravnik Kraljevačkog pozorišta, višedecenijski prijatelj sa Dušanom Stojićem. Mile Nedeljković je podsetio da su se on i Stojić upoznali u “Fabrici vagona” pre tačno 50 godina, 1971. godine, i da su Fabriku vagona doživljavali kao „majku“:

            – Kada smo se sreli, naše životne torbe bile su prazne i u “Fabrici vagona” smo počeli da stičemo imovinu koja će nas odrediti kao deo ukupne slike našeg zavičaja. Znali smo da nosimo „šešir pod kojim đavo drema“ i „čizme skitaljke“. Kad smo otišli iz fabrike, mi se ni slučajno nismo rastali. Negujući pod šeširom to zanovetalo razmenjivali smo ideje o smislu života. U odnosu na mene Dule je imao jednu veliku prednost, svirao je gitaru: dinamičan ritam, snažene emocije i udarac o žicu koji su razarali noć i odlagali zoru. To sam malo puta sreo u životu – rekao je Milomir Nedeljković.

            Dušan Stojić je preminuo 20. jula u Mataruškoj Banji, a sahranjen je juče na Novom groblju u Kraljevu. Iza sebe je ostavio suprugu, tri ćerke i troje unučadi.

R.V. 

1 komentar za naslov “Komemoracija: Odlazak neumornog novinara, gitariste i pesnika Dušana Stojića

  1. Dule Stojic je bio čovek koji je novinarskim radom obeležio jednu epohu grada na Ibru, a celu sredinu obogatio svojim umetničkim delovanjem kulturom na svetskom nivou. Iako su mu koreni bili duboko u Kraljevu, Žiči, Mataruškoj Banji, plodovi njegovog rada, njegova pisana reč, rasejani su od Australije do Kanade, svuda gde žive naši ljudi. Neka mu je večna slava i neka počiva u miru

Comments are closed.